14-03-15

atol voor De Haan

een atol voor De Haan?

 

Gisteren heb ik de petitie getekend tegen het atol op 5 km van onze kunstlijn. Ik zal maar toegeven dat ik aanvankelijk gewonnen was voor dit initiatief: stroom opwekken en opsparen door gebruik te maken van de wisseling der getijden vond en vind ik nog altijd een prima idee.

Naderhand heb ik met heel wat mensen gesproken en die hebben mij van de bezwaren overtuigd. Wie deze zaak van op afstand beschouwt, kan zeggen dat een eiland voor de kust toch mooi kan zijn. Dit klopt: indien het gaat om een fraai eiland dat ofwel ver genoeg verwijderd ligt ofwel het uitzicht niet volledig belemmert. Dit is het geval met het Lido in Venetië, met La Gomera in Tenerife en met heel de Dalmatische kust (Kroatië). Wie meer gereisd heeft, zal nog andere voorbeelden kunnen opsommen.

Er zijn heel wat nadelen aan de geplande ligging van ons atol, maar ik zal me beperken tot deze zichtbaarheid. In feite gaat het om een lange betonnen wal waarop weinig of geen begroeiing mogelijk is en het ding wordt zo lang dat bezoekers en inwoners van De Haan er onmogelijk naast kunnen kijken.

Enkele maanden geleden woonde ik hier een infoavond bij en tijdens de discussie achteraf werd onder meer de vraag opgeworpen: ‘Waarom niet in Middelkerke, De Panne of  Knokke’. Die tegenwerpingen ergerden mij omdat ik ze een uiting vond van het bekende NIMBY-syndroom: overal mag het maar niet bij ons. Doch ik ben helemaal geen NIMBY, wel sta ik voor de redelijkheid. En die wal voor onze hele kuststrook is volgens mij een stap te ver: dit is visuele vervuiling. En ik herhaal dat ik dan nog zwijg over de andere nadelige gevolgen.

De oplossing is dus duidelijk: dit atol moet achteruit, ongeveer ter hoogte van de reeds aanwezige windmolens. Wat het meest kwaad bloed zet, is het feit dat de bevolking pas achteraf werd ingelicht. Want de concessie is reeds toegestaan door de Vlaamse regering. Blijft over: wachten op het MER (milieueffectenrapport) en desnoods naar de Raad van State. In de wetenschap dat de tegenspeler over een ruim kapitaal beschikt en over heel wat politieke vriendjes.

de haan 14 maart 2015

10:28 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.