14-03-15

herdenking Sierre

herdenking Sierre

 

Met deze tekst zal ik wellicht een aantal lezers tegen de haren in strijken. Waar gaat het over? Gisteren zagen we op tv beelden van de herdenking van het busongeval in het Zwitserse Sierre waarbij ongeveer 20 jonge kinderen omkwamen.

Een commentator zei: ‘oude wonden worden weer opengereten’. Als dit waar is – en het lijkt me zeer aannemelijk – dan vind ik deze vertoning lichtjes pervers. Lijden doe je niet in het openbaar: dat gebeurt in stilte, liefst in het gezelschap van vertrouwelingen of geliefden.

Bovendien wordt lijden niet groter met het aantal slachtoffers: een enkel ouderpaar dat een kind verliest in het verkeer, heeft evenveel verdriet – zo niet meer want aan hun verdriet wordt althans in de media weinig aandacht besteed alsof het een louter fait divers betreft. Onverschilligheid is meestal hun deel.

Het moet zijn dat de wereld van show houdt en deze show is in mijn ogen morbide: men zwelgt in de dood. Wonden zijn er niet om op elke verjaardag opnieuw opengereten te worden, die moet men helpen te genezen. En ik twijfel er zeer sterk aan of zo’n ceremonie in aanwezigheid van politici die dolgraag eens hun menselijke kant tonen, bijdraagt aan het genezingsproces. Ik begrijp ten volle de ouders die thuis zijn gebleven en de intimiteit verkozen.

de haan 14 maart 2015

09:47 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Ook ik was ONAANGENAAM VERRAST toen ik de retro-beelden zag zowel op VTM als op EEN. Dit hoefde hoe dan ook niet me dunkt. Als je met dgl. sensatie kijkcijfers moet halen, kies ik er voor om het tv-nieuws niet meer te bekijken... . Ethisch onverantwoord om dit leed andermaal op te rakelendoor het in beeld te brengen.

Gepost door: Peter H. | 14-03-15

Inderdaad, een dergelijke herdenking is er echt over. Voor aanwezige en altijd mediageile politici een geweldige gelegenheid om hun "humane"(?) kant te tonen in plaats van dat voortdurend gekibbel.

Gepost door: Marie | 15-03-15

De commentaren zijn gesloten.