15-03-15

het atol voor De Haan vervolg

het atol nogmaals

 

In een vorige tekst heb ik mij uitsluitend toegespitst op het visuele of esthetische aspect. Maar er zijn nog andere zeer concrete bezwaren, ik som er enkele op.

Paaigronden voor bepaalde vissoorten zullen worden vernietigd. Er zal een trechtervorming ontstaan waarin het water sneller zal vloeien, vooral de onderstroom die altijd uit Oostende komt zodat er zand wordt meegevoerd richting Blankenberge. Daar zal de vissershaven zeer waarschijnlijk dichtslibben wat zeer gunstig is voor de betrokken baggermaatschappij maar onbetaalbaar voor Blankenberge zelf. De snellere stroming is ook gevaarlijk voor zwemmers en zeilers. En ik wijs erop dat de lokale bevolking pas werd voorgelicht nadat de concessie reeds was toegestaan: erg democratisch is dit niet.

Wij zijn geen NIMBY’s. Persoonlijk heb ik een hekel aan de NIMBY en dat is de reden waarom ik aanvankelijk gewonnen was voor het plan. Maar na kennisneming van de concrete bezwaren ben ik van inzicht veranderd: 5 km is te dicht. Bijvoorbeeld de windmolens van Brugge staan aan de Blauwe Toren en dat is ver genoeg van de bebouwde kom.

Ik pleit voor redelijkheid. Het is juist dat bij groene initiatieven er altijd enige hinder zal zijn maar die hinder moet dragelijk blijven. Je plant ook geen grote windmolen in je achtertuin, een kleintje misschien wel.

de haan 15 maart 2015

05:45 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.