19-03-15

Tunesië

Tunesië

 

Met verbazing en soms verbijstering staren we de wereld aan. Neem nu de bloedige aanslag in Tunis. In de commentaren lees je of hoor je dat reeds 3000 Tunesische fanatici zijn vertrokken naar Syrië om daar te gaan meevechten met de bende van IS.

Wie verwacht zoiets in het enige land waar de Arabische Lente geslaagd lijkt? Ik weiger mee te doen aan paniek zaaien, maar dit gegeven is toch zeer zorgelijk. En hoe pak je het aan? Je leest al oproepen om  Tunesië ter hulp te snellen, maar op welke manier: daar valt niets te bombarderen want de extremisten vormen al bij al een kleine minderheid die zich verschuilt tussen de bevolking.

Specialisten menen dat de extremisten vooral geradicaliseerd zijn via haatpredikanten op het internet. Als dit klopt dan blijf ik achter met de vraag waarom deze sites niet worden afgevoerd of geblokkeerd.

Tegenstanders van een blokkering beweren dat je de haatzaaiers kan lokaliseren als je hun boodschappen laat staan. Anders duiken ze onder in de anonimiteit en dat zou nog gevaarlijker zijn.

Eén ding lijkt me zeker: we moeten steeds opteren voor de weg van het minste kwaad. Maar in dit geval is het mij volslagen onduidelijk hoe die weg loopt. Zelf ben ik een voorstander van het wissen van de haatsites: heb ik daarin gelijk of ongelijk? Ik weet het niet.

 

de haan 19 maart 2015

11:45 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

men zou volgens mij inderdaad deze sites zoveel mogelijk moeten blokkeren. Zoals dat altijd het geval is als je iets beteugelt, is het risico dat men dan meer onderhuids en onzichtbaar te werk gaat. Dat mag echter op zich geen argument zijn om de ogen te sluiten voor onaanvaardbare zaken. Feit is dat als men via websites en sociale media als facebook propaganda voert, dat men daarmee een veel breder publiek bereikt dan wanneer men noodgedwongen in de anonimiteit dient te werken. Blokkeren van sites alleen zal echter zeker niet volstaan, er zal op meerdere vlakken gewerkt moeten worden. Denk bv. ook aan sommige predikanten in moskeeën en het geld dat vanuit het buitenland naar hier gaat om hier het salafisme te ondersteunen. De Oostenrijkse regering - met sociaaldemocraten - heeft daartegen reeds maatregelen genomen.
http://www.demorgen.be/buitenland/oostenrijk-stemt-over-islamwet-a2230439/
Er is ook dringend nood aan een coherente Europese aanpak en meer samenwerking en informatie-uitwisseling tussen lidstaten.
Met terreur(dreiging) zullen we nu hoe dan ook moeten leren leven.

Gepost door: demos | 19-03-15

De commentaren zijn gesloten.