20-03-15

Afrika positief belicht

Afrika positief belicht

 

De nieuwsdienst van de VRT heeft het lovenswaardige initiatief genomen om een reeks positieve berichten uit Afrika uit te zenden. Vanzelfsprekend juich ik dat toe.

Gisteren was het de beurt aan Oeganda dat geprezen werd als een voorbeeld van vooruitgang. We maakten kennis met de voorzitster van de ministerraad die ons hoogst noodzakelijke infrastructuurwerken toonde (nieuwe geasfalteerde wegen) en uitlegde hoe zij de woekerende corruptie aan het bestrijden was en dat op een drastische manier. Namelijk door heel het ambtenarencorps eerst te ontslaan en daarna middels een selectieproef weer aan te werven.

Dat ziet er allemaal zeer bemoedigend uit.

Maar tegelijk zagen we in het journaal een item over kinderoffers en bij herhaling wordt gesproken over de homovervolging in haar land. Zowel het inheemse geloof aan boze geesten als de geïmporteerde christelijke godsdienst dragen een zware verantwoordelijkheid. Zelfs in die mate dat ik de vraag stel of predikanten niet moeten worden uitgewezen of gerechtelijk vervolgd. Hoe maak je anders een einde aan de gruwelijke waanzin en aan de misdadige discriminatie.

In elk geval, wat we leren uit beide soorten reportages is dat er nog een lange weg moet worden afgelegd. En onze rol zou moeten zijn de verlichte leiders bij te staan. Bijvoorbeeld door onze kerken aan te klagen wegens het verspreiden van een leer en leefregels die wel moeten leiden tot misdaden. Bepaalde aspecten van de predicaties vallen onder de noemer ‘aanzetten tot haat en discriminatie’. En in dergelijke gevallen is het recht op vrije meningsuiting niet van toepassing.

 

de haan 20 maart 2015

10:00 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.