01-04-15

atoombommen

atoombommen voor ons leger?

 

Ik sluit me volmondig aan bij het standpunt van Groen-parlementslid Wouter Devriendt vandaag in DM. Aanleiding is de uitspraak van onze legerleiding dat de opvolger van de F16 atoombommen moet kunnen dragen, wat onvermijdelijk leidt tot de aankoop van de Amerikaanse Joint Strike Fighter.

De legerleiding heeft het alweer over onze NAVO-verplichtingen en over afschrikking van mogelijke vijanden.

Wat die afschrikking betreft, zie ik maar één mogelijkheid: een wapen kan pas afschrikken als je bereid bent het te gebruiken. Wat betekent dat onze generaals bereid zijn een atoomoorlog te riskeren.

Devriendt noemt dit terecht ‘immoreel’. Want atoombombardementen doden in de eerste plaats burgers: bij het bombardement zelf en ook later door allerlei bestralingsziektes.

Het moge duidelijk zijn: de pro-Amerikaanse legertop en ook een aantal van onze politici zijn gek geworden. Zij willen tot het uiterste en zelfs ondenkbare gaan om in de gunst te komen van het Pentagon.

Laat ons leger doen waar het goed in is en die taken worden door Devriendt duidelijk opgesomd.

En laten we werk maken van een eigen Europese defensie – liefst zonder atoomwapens – om een meer onafhankelijke koers te kunnen varen.

Eerlijk gezegd word ik bang van de roekeloze en meedogenloze waanzin die in sommige leidinggevende hoofden aanwezig is.

 

staf de wilde, de haan 1 april ’15

09:05 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Het is misschien ook een beetje naiëf om helemaal geen atoomwapens te hebben, als andere grootmachten er wel hebben en nog steeds ontwikkelen. Als grootmacht A kernwapens heeft en grootmacht B niet, dan kan grootmacht A grootmacht B dat natuurlijk uitbuiten. (bv. op economisch vlak et...) Heeft grootmacht B echter wel kernwapens, dan verliest A dat machtsvoordeel tegenover B. Daar is inderdaad weinig ethisch aan, maar zo werkt geopolitiek nu éénmaal. Zo werkt het al jaren. Iedere grootmacht heeft atoomwapens om elkaar af te schrikken, maar (gelukkig) worden ze nooit gebruikt tussen grootmachten. Wat de EU betreft is het m.i. op zich wel positief dat ze sterk inzetten op economische macht en veel minder op militaire macht, dat is een sterkte maar tegelijk ook een zwakte. Want dat maakt hen wel sterk afhankelijk van de VS. Meer militaire macht - met bv. een Europese defensie - , zou de EU kunnen toelaten om een meer onafhankelijke koers te varen. Zoals altijd is het echter zaak om de neuzen in dezelfde richting te krijgen, wat met 28 lidstaten een hele uitdaging is....

Gepost door: demos | 01-04-15

Een EU-leger vormen met 28 lidstaten dat is geen uitdaging dat is de eerstvolgende decennia een utopie economisch gezien.

Gepost door: Marie | 02-04-15

De commentaren zijn gesloten.