02-04-15

wanhoopsdaad Stevaert???

wanhoopsdaad Steve Stevaert?

 

De mogelijkheid bestaat dat Steve Stevaert zich verdronken heeft nadat hij werd beschuldigd van verkrachting. Dat hij een ‘womaniser’ was, heb ik met eigen ogen kunnen vaststellen toen ik in Hasselt een poëzieprijs had gewonnen. Hij verkeerde in die tijd op het toppunt van zijn roem en de bloeiende schoonheid die de jongerenwedstrijd had gewonnen, liet zich zijn aandacht en praatvaardigheid graag welgevallen. Maar een liefhebber van vrouwelijk schoon is daarom nog altijd geen verkrachter. Over die zaak wens ik verder te zwijgen.

Ik wil Stevaert onthouden als een fris geluid in onze Belgische politiek en iemand die het socialisme in Vlaanderen een unieke boost heeft gegeven. Twistpunt blijft zijn ‘gratis-verhaal’: ouderen moesten volgens hem gratis tram en bus kunnen nemen om zo mobieler te worden. De huidige liberale regering drijft daar de spot mee: ik wens af te wachten of de afschaffing van het gratis vervoer ook een aantasting van deze mobiliteit zal betekenen. Daar is voorlopig nog geen onderzoek naar mogelijk – dat kan pas over een jaar  en dan zullen we zien of Stevaert iets had van een visionair of van een ijdele dwaas.

In elk geval veroorzaakt zijn verdwijning toch een zekere schok bij mij: ik hoopte nog altijd op zijn terugkeer weliswaar met de nodige twijfels. Je zou kunnen zeggen dat hij de linkse voorloper was van de rechtse BDW: even populair en misschien ook wel een populist. Dat zal de toekomst uitwijzen.

de haan 2 apr. 15

17:50 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

"ik wens af te wachten of de afschaffing van het gratis vervoer ook een aantasting van deze mobiliteit zal betekenen. "

Ik denk het eerlijk gezegd niet. Natuurlijk zullen ouderen die vroeger gratis de bus konden nemen, dat nu al eens minder vlug doen. Maar met de abonnementformules die er nu zijn is openbaar vervoer voor ouderen nog altijd vele en vele malen goedkoper dan dat ze de auto zouden moeten nemen. Ik denk dat een schrapping van bepaalde lijnen of een afschaffing van de belbus (zonder waardige vervanger) een veel zwaardere aantasting is/zou kunnen zijn dan het afschaffen van het 'gratis verhaal'.
Zelf ben ik geen voorstander van gratis openbaar vervoer, noch van volledige 'vermarkting', ik zie meer heil in een middenweg waar zowel de gebruiker (met voordeeltarieven voor bepaalde doelgroepen) als de gemeenschap een deel betaalt. Zo blijft openbaar vervoer enerzijds betaalbaar maar wordt anderzijds 'de factuur' van de Lijn ook niet éénzijdig naar de belastingsbetaler doorgeschoven.
Los daarvan vond ik het gratis openbaar vervoer van Stevaert in Hasselt wel een consistent en doordacht socialistisch idee: iedereen genoot ervan en iedereen droeg bij via de belastingen, degenen die het meest verdienden het meest. In die zin was het ook een vorm van inkomensherverdeling.

"Je zou kunnen zeggen dat hij de linkse voorloper was van de rechtse BDW: even populair en misschien ook wel een populist."

Hoewel ze ongetwijfeld beiden wel populistische trekken hebben (als dat betekent dat je aanvoelt wat er leeft bij 'de mensen' en hun taal kan spreken, is dat trouwens niet negatief...) , zou ik Stevaert noch De Wever éénzijdig als populisten zien. Zeker De Wever heeft toch een vrij consistent, onderbouwd ideologisch verhaal, terwijl Stevaert eigenlijk vooral een pragmaticus was die lak had aan wat hij omschreef als 'intellectuele praat'. Hij hield het liever luchtig en plezant en heeft goed doorzien dat veel mensen met een heel andere bril naar politiek kijken dan politici of journalisten dat zelf doen.
BDW en Stevaert zijn beiden mediageniek en goede communicatoren, maar qua stijl, persoonlijkheid en gedachtengoed zie ik vooral verschillen.

Gepost door: demos | 03-04-15

De commentaren zijn gesloten.