07-04-15

cacao

cacao

 

Gisteren zagen we in Terzake een reportage over de boomende cacaohandel. Deze boom wordt veroorzaakt door de toegenomen vraag in de opkomende landen als China en Brazilië.

Maar wie wordt daar beter van ? Niet de plukkers: die verdienen 5 euro voor een dag van bijna 12 uren sloven, een hongerloon als je het mij vraagt. En ook voor ons, de consumenten, zal chocola duurder worden. De winst gaat uitsluitend naar de tussenpersonen.

En daarbovenop zijn de speculanten gekomen die louter door geldzucht worden gedreven en geen enkele bijdrage leveren aan het economisch systeem. De bevolking wordt niet beter van speculatie.

Naar mijn mening zou speculatie op voedingsgewassen en voedingsstoffen moeten verboden worden. Ik vind het puur parasitisme.

Nu kan je tegenwerpen dat chocola snoep is en geen voeding. Maar cacao bevat een stof die het welbehagen doet toenemen, je zou kunnen spreken van een licht antidepressivum. Wie zich kan beheersen en chocola met mate consumeert, vaart daar wel bij.

Ik geloof dat de boom in de cacaohandel nogmaals bewijst hoe pervers ons economisch systeem is: het bevordert zeker niet de welvaart en het welzijn. Waaruit onder meer volgt dat we de promotoren van de vrijhandel zoals Karel de Gucht moeten wantrouwen: de armoede in de wereld zal door dit soort globalisme zeker niet verminderen. Het komt neer op het recht van de sterkste en valt te beschouwen als een vorm van neokolonialisme.

 

de haan 7 apr. 15

10:15 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.