07-04-15

oudere werklozen

Oudere werklozen: geen kans op werk, maar wel gestraft

Oudere werklozen worden extra zwaar getroffen door de maatregelen van de regering-Michel. Door de afschaffing van de anciënniteitstoeslag lijden sommige oudere werklozen een inkomensverlies dat oploopt tot 27 procent. Meteen wordt komaf gemaakt met een bijzonder stukje sociale geschiedenis.
 
dinsdag 7 april 2015
 

 

Het begon op 12 mei 1982. VTR, een koperverwerkend bedrijf in Machelen, ging failliet. Zo'n 900 mensen verloren hun job ondanks een bedrijfsbezetting die maanden duurde.

Door het faillissement was er geen mogelijkheid tot brugpensioen. Veel ex-werknemers van VTR werden meteen oudere werkloze. De bezetting van het bedrijf had speciale banden gesmeed tussen de ex-werknemers. Regelmatig kwamen ze nog samen over de vakbonden heen.

“Dat zijn we tot 2013 blijven doen”, zegt Lucien Van Espen, de vroegere ABVV-delegee bij VTR. “Op één van de bijeenkomsten hoorden we over het overlijden van de vrouw van één van onze oud-collega's. Doordat hij niet langer gezinshoofd was, kreeg hij plots 10.000 Belgische frank minder. Hij viel onder de armoedegrens.”

De ex-vakbondsdelegees vlooiden de zaak uit en deden een macabere ontdekking. Mocht de oud-werknemer zelf overleden zijn, dan zou zijn vrouw een overlevingspensioen gekregen hebben dat hoger lag dan de werkloosheidsuitkering. “Dood waren wij dus meer waard dan levend”, zegt Lucien Van Espen.

Van Espen en zijn oud-collega's kloppen bij hun vakbond aan en krijgen het probleem op de agenda. De socialistische vakbond neemt de eis op na een nationaal congres. Er volgen acties en manifestaties.

Het protest boekt resultaat. Op 1 januari 1989 worden de anciënniteitstoeslagen ingevoerd. Een deel wordt betaald door de regering, maar het grootste deel van het bedrag wordt opgehoest door de werkgevers. “Dat betekent dat het gros van die inspanning geleverd werd in interprofessionele onderhandelingen. Wij hebben op andere vlakken toegevingen moeten doen om die anciënniteitstoeslag binnen te halen”, zegt Jef Maes, federaal secretaris van het ABVV.

Deksel op de neus

Oudere werklozen maken bijzonder weinig kans om opnieuw een job te vinden. Bovendien werd de toegang tot het brugpensioen moeilijker gemaakt. In het tweede trimester van 2013 vond 2,6 procent van de werklozen ouder dan 60 een job. Bij alle werklozen samen was dat 31 procent.

Béatrice werkte 32 jaar voor het zelfde chemiebedrijf. “Sinds het bedrijf in december 2013 failliet ging, ben ik werkloos. Na je 55ste werk vinden, is bijzonder moeilijk, ondervind ik nu. Ik houd nog een aalmoes over terwijl ik mijn hele leven heb bijgedragen. Door die afschaffing van die anciënniteitstoeslag verlies ik 27 procent van mijn inkomen.”

Jef heeft al 41 gewerkt. Ook hij verloor zijn job na een faillissement in 2013. Maar door een opzegperiode werd hij pas in februari 2014 echt werkloos. Hij loopt daardoor de anciënniteitstoeslag met een paar maanden mis. De toeslag krijg je pas na één jaar werkloosheid en iedereen die hem in 2014 kreeg, behoudt de toeslag.

“Ik heb mij omgeschoold, heb verschillende attesten op zak. Ik liep al zes of zeven jobbeurzen plat, maar overal krijg ik het deksel op de neus. Soms wou ik dat ze het me meteen in mijn gezicht zegden: je bent te oud. Maar dat mag niet want dat is strafbaar”, zegt Jef.

De afschaffing van de anciënniteitstoeslag die duizenden oudere werklozen in armoede stort, brengt de schatkist dit jaar 4,7 miljoen euro op. “Vergelijk dat eens met alle maatregelen die de werkgevers krijgen”, zegt Marc Goblet, algemeen secretaris van het ABVV.

19:49 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.