13-04-15

deze paus

genocide

 

Mag ik als volstrekte heiden erkennen dat deze Argentijnse paus wel lef heeft? Wat voor iedereen met een open geest al veel langer duidelijk was, noemt  hij nu bij naam: de massamoord op de Armeniërs door de Turken of Ottomanen was weldegelijk een genocide. De Turken reageren furieus en argumenteren dat er ook talrijke Ottomaanse slachtoffers vielen.

Dat laatste klopt maar gedeeltelijk: er is nog altijd een verschil tussen systematisch uitmoorden en wat men nu zou noemen ‘collateral damage’. Niettemin raken de Turken een teer punt aan, een manco in de verontwaardiging van Franciscus I.

Hij veroordeelt pas in alle scherpte wanneer het gaat om de vervolging van christenen, zoals de Jezedi door IS. De wederzijdse moordpartijen tussen sjiieten en soennieten lijken hem minder te beroeren, althans in zijn verklaringen.

Mijn hoofdbezwaar tegen deze ‘vooruitstrevende’ en merkwaardige paus is toch dat zijn lef zich niet uitstrekt tot de leer van de kerk, en dan bedoel ik allerlei ethische vraagstukken zoals de rechten van holebi’s, abortus en euthanasie, contraceptiva.

Ook deze ‘verlichte’ en schijnbaar zachtmoedige plaatsvervanger van god op aarde weigert in te zien dat homo of lesbi zijn geen keuze is maar een natuurlijk gegeven. En net als Etienne Vermeersch maak ik de bevolkingsaangroei, de veel te grote gezinnen, zeker in ontwikkelingslanden, tot mijn dada: er moet meer aan gezinsplanning en geboortebeperking worden gedaan. Dit is een basisvoorwaarde om tot vooruitgang te komen. En de christelijke kerken en sekten  - net als de islam – houden deze evolutie tegen. Om het wat agressiever te formuleren: ik vind de gezinsmoraal en de seksuele moraal van christenen en  moslims een misdaad tegen de menselijkheid.

En op dat punt verschilt deze joviale Argentijn niet van zijn twee fanatieke voorgangers.

de haan 13 apr. 15

08:53 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.