20-04-15

bootvluchtelingen

bootvluchtelingen

 

Theo Francken is van oordeel van België al heel wat doet voor de Syrische vluchtelingen. Zo werden er onlangs nog 1 400 erkend. Een ontzagwekkend aantal als je bedenkt dat er 3 à 4 miljoen vluchtelingen zijn. Italië vangt er honderdduizenden op en dat land wordt door de EU-lidstaten in de steek gelaten.

In principe ben ik er een voorstander van dat vluchtelingen in eigen regio worden opgevangen. Maar als die regio bestaat uit arme landen (zoals Jordanië) dan moet het rijkere deel van de wereld bijspringen om de opvangplaatsen of kampen menswaardig te maken. De Verenigde Naties hebben de kosten daarvoor  op 8 miljard dollar geschat en de lidstaten hebben van die som amper de helft opgehoest. Dit is een schande, niet enkel voor Fort Europa maar evenzeer voor de stinkend rijke Arabische staten die in hun koran weinig gelezen hebben over barmhartigheid.

De primaire oorzaak is natuurlijk de burgeroorlog: Assad is een gruwelijke tiran die zijn eigen burgerbevolking bombardeert en zijn land verwoest om toch maar aan de macht te kunnen blijven. Hij wordt onder meer de hand boven het hoofd gehouden door Rusland en China die van bij het begin van het conflict (dus nog voor de aankomst van de jihadisten) hun veto uitspraken tegen een interventie.

Men kan overigens de vraag stellen wie Assad zijn bomvaten levert en zijn bommenwerpers.

In het algemeen vind ik deze wereld overbewapend en daar zijn alle wapenproducerende landen medeverantwoordelijk voor, ook ons land met zijn FN. Alleen aan democratieën zou mogen verkocht worden en nooit aan staten die hun voeten vegen aan de mensenrechten.

Dit is vandaag een theoretische beschouwing, in de praktijk komt het er nu op aan dat de leiders van de EU dringend gaan onderhandelen over een billijke verdeling van de vluchtelingen. En één feit mogen wij nooit vergeten: ook wij zijn meermaals vluchteling geweest. Dit zou ons moeten aansporen tot generositeit.

 

 de haan 20 apr. 15

07:55 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.