26-04-15

kernbommen weg

kernbommen weg

 

Om diverse redenen moeten die kernbommen weg op Kleine Brogel. Om te beginnen hadden ze er nooit mogen zijn. Het zijn Amerikaanse wapens en het Pentagon bleef er het gezag over voeren en niet de hele NAVO. Ik heb het altijd waanzin gevonden dat een land een deel van zijn soevereiniteit afstaat aan een machtiger land, ook al is dat een zogeheten bondgenoot. ‘Zogeheten’ want uiteindelijk primeren de Amerikaanse belangen.

Die kernwapens waren een strijdmiddel in de Koude Oorlog met de Sovjetunie en nooit heb ik een concreet teken opgevangen dat de Sovjets de intentie koesterden om West-Europa aan te vallen: hun satellietstaten zoals Hongarije dat wel maar verder dan de invloedsferen getrokken op Jalta  dachten ze niet. Wat we decennia hebben meegemaakt was een wederzijdse propagandaslag: aan beide kanten werd de bevolking bang gemaakt opdat zij de overbewapening zou slikken.

Dreigen met een atoomwapen heeft pas zin als je tegelijk bereid bent het te gebruiken en dit gebruik is een oorlogsmisdaad: men treft onvermijdelijk burgerslachtoffers en dat op grote schaal en nog jaren na de aanval. Dit gaat in tegen al onze ethische waarden.

In feite was heel die Koude Oorlog met zijn spionage en repressie van interne kritiek een opgefokte boel: beide partijen dragen daar schuld aan. Het was een exces van de invloed van militaire industrie op de politiek die gekenmerkt had moeten zijn door diplomatie en werken aan ontspanning door economische samenwerking te bevorderen. Uiteindelijk is de communistische economie daardoor ineengestort, zegt men en moest Moskou wel tot verdragen overgaan. Dankzij figuren als Reagan en de Poolse paus, zegt men.

Ik blijf ervan overtuigd dat het communisme ten onder is gegaan omdat het intrinsiek niet deugde: men kan de mensen niet blijvend hun vrijheid afnemen en een zogenaamd egalitaire samenleving is in strijd met de menselijke natuur, mensen willen ondernemen en zich van elkaar onderscheiden. Vroeg of laat doorbreekt die behoefte elke dwang. En die behoefte had men vanuit het Westen beter kunnen stimuleren door handel te drijven in plaats van militair af te schrikken. Niets komt een autoritair regime immers zo goed van pas als een externe vijand.

Nu wordt ons wijs gemaakt dat er andere vijanden zijn opgedoken tegen wie we die kernwapens moeten kunnen inzetten: welke vijanden? Gaat men het terrorisme bestrijden met een atoombom??? Dat zou een daad zijn van de brutaalste staatsterreur en moreel minstens zo verwerpelijk als aanslagen door ‘zelfmoordcommando’s’.

Ik ben ervan overtuigd dat we de tegenovergestelde kant op moeten en streven naar een atoomvrije wereld. Als eerste stap door kernkoppen zonder enig strategisch belang weg te nemen en te vernietigen. Die van Kleine Brogel horen daar zeker bij.

Bovendien geloof ik al jaren niet meer in de NAVO: dit is een militair clubje gedomineerd door Washington. Wat we nodig hebben is een globale interventiemacht geleid door de VN, uiteraard op voorwaarde dat de Veiligheidsraad wordt gedemocratiseerd door het vetorecht af te schaffen.

Het is geen loze slogan om te beweren dat onze wereld één dorp is geworden. Laten we dan ook één corps opbouwen dat heel dit dorp kan beschermen tegen schurken die er wel altijd zullen zijn.

de haan 26 apr. 15

17:57 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.