28-04-15

Griekse wurggreep

wurggreep

 

Met instemming heb ik de column van Paul de Grauwe in DM gelezen. Hij beschuldigt de schuldeisers van Griekenland (Duitsland, de EU en het IMF) bij herhaling van onredelijkheid. Ik noem het puur machtsmisbruik. Mij lijkt het duidelijk dat deze geldschieters de linkse regering Tsipras op de knieën willen dwingen en het verarmingsbeleid opdringen.

Tsipras en co hebben groot gelijk in deze logica niet mee te stappen. Hun economie doet het steeds beter en moet kansen krijgen om op langere termijn hun buitenlandse schulden weg te werken. Bovendien heb ik van Eduardo Galeano geleerd dat staatsschulden wel eens fictief kunnen zijn: een staat kan zich failliet laten gaan en dan kunnen de geldschieters fluiten naar hun terugbetalingen.

Ik verafschuw arrogantie en vooral de ‘arrogantie van de macht’ (Chomsky). Tsipras wil zijn bevolking uit het moeras trekken en dat is een nobele doelstelling, of je nu houdt van links of niet.

Wel is het waar dat er vlugger werk moet gemaakt worden van een fiscale hervorming zodat ook de rijken belastingen betalen. Onder de vorige rechtse of centrumrechtse regeringen konden schatrijke reders hun fortuin in belastingparadijzen parkeren en daar moet dringend een einde aan komen.

Maar voor zover ik er iets van begrijp, kun je zo’n operatie enkel doorvoeren met de hulp van de organisaties die nu staan te schreeuwen om inlevering. Het bankgeheim moet worden afgeschaft, belastingparadijzen moeten onder druk worden gezet: als men zoiets kan in een pokerspelletje met Rusland dan moet het zeker kunnen met die kleine landjes.

 de haan 28 apr. 15

09:12 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

"Tsipras wil zijn bevolking uit het moeras trekken en dat is een nobele doelstelling, of je nu houdt van links of niet."

Die doelstelling is inderdaad nobel, maar het gebeurt wel met een anti-EU rethoriek, terwijl het net de EU is die (samen met het IMF) Griekenland gered heeft. Waarom kan elk land zijn of haar financiën niet op orde houden? Wie zijn gat verbrandt, moet op de blaren zitten. Trouwens, Griekenland heeft al vééél steun gekregen hoor van de EU (zonder dat de EU-burgers hun mening hierover gevraagd werd...), eens houdt het op...En het feit dat hun economie het beter doet, is net teken dat men nu op de goede weg was, en eerder een erfenis van de vorige regering dan van deze populisten.

Gepost door: demos | 28-04-15

De commentaren zijn gesloten.