29-04-15

Baltimore

Baltimore

 

De USA waren en blijven een racistisch land. In Baltimore stierven de voorbije jaren zo’n 125 zwarten onder politiekogels. Je kan zeggen dat de Afro-Amerikanen oververtegenwoordigd zijn in de misdaadcijfers, doch meestal gaat het om relatief kleine feiten zoals straatcriminaliteit en handel in cannabis. Dit is hypocriet want volgens getuigen ter plaatse circuleren de hardere drugs (meestal stimulerende drugs zoals cocaïne, speed en hallucinogenen)  vlotjes in de hogere milieus. En in die milieus tiert de witteboordencriminaliteit welig. De ordehandhavers maken hier dus met opzet een zeer eenzijdige keuze: ze vangen liever de kleine garnalen dan de grote vissen.

Ik vraag me af wanneer de VS zichzelf eens zullen verlossen van hun verleden van slavenbezitters. Ze hebben dan wel een gekleurde president maar die staat machteloos wanneer het racisme blijft voortwoekeren bij een belangrijk rechts deel van de bevolking en in het bijzonder bij de politiecorpsen.

Nochtans heeft de USA met zijn ‘Declaration of Independance’ een van de mooiste teksten voortgebracht uit de geschiedenis met als eerste stelregel: ‘All men are born equal’. Om wanhopig van te worden: wat baten fraaie teksten als ze bijna dagelijks worden verkracht.

Nu is het ook wel zo dat het Oude Continent, Europa, niet te hoog van de toren moet blazen. Wij hebben het humanisme en de Verlichting die uiteindelijk geleid hebben tot ‘De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens’ uit 1948 en bijvoorbeeld het (neo-)kolonialisme toont aan dat we daar vierkant onze voeten aan vegen.

Niettemin, in de VS is de ongelijkheid nog altijd extreem en dan klinkt het nogal belachelijk dat dit land zich opwerpt als de verspreider van ‘vrijheid en democratie’.

 

de haan 29 apr. 15

08:47 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

'vrijheid en democratie' zijn natuurlijk twee begrippen die wel vaak in één adem gebruikt worden en wel enigszins een verband hebben, maar die toch een heel andere betekenis hebben.
Los daarvan is er volgens mij geen éénduidig positief verband tussen gelijkheid en 'vrijheid en democratie'.
In een land kan er bv perfect veel gelijkheid zijn en weinig 'vrijheid en democratie', of anderzijds veel gelijkheid en veel 'vrijheid/democratie' (hoewel alleszins voor wat betreft vrijheid dat weinig waarschijnlijk is dan aangezien veel gelijkheid verregaand overheidsingrijpen impliceert)
Maar er kan ook perfect weinig gelijkheid zijn en weinig 'vrijheid en democratie', of weinig gelijkheid en veel 'vrijheid en democratie'.

Gepost door: demos | 29-04-15

De commentaren zijn gesloten.