10-05-15

voyeurisme

over voyeurisme

 

Minister van Justitie Geens (CD&V) werkt aan een wet tegen het voyeurisme. Zelf zegt hij niet aan steekvlampolitiek te willen doen  maar ik heb de indruk dat hij daar juist wel mee bezig is. De aanleiding is bekend: een sportleraar maakte naaktfoto’s van jonge vrouwen in een kleedkamer.

Voyeurisme komt van het Franse werkwoord dat kijken wil zeggen. De voyeur kijkt graag naar mooie meisjes en vrouwen en soms ook wel naar mooie mannen. En er zijn genoeg vrouwen die ook kijken naar de fraaie boezem van andere vrouwen – uit afgunst of bewondering, dat doet er niet toe.

In essentie is voyeurisme een zaak van esthetica: het gaat om een schoonheidservaring. Soms wordt het aankijken een staren en dat kan wel hinderlijk zijn. Staren of aanstaren is een vorm van verstarring waarbij men doorgaans sprakeloos blijft en zelfs een glimlach kan er niet meer af. Maar ik geloof dat de ‘objecten’ van het staren over genoeg middeltjes beschikken om te laten blijken dat zij er niet van gediend zijn en dan stopt het wel.

Van een totaal andere orde is het maken van ongewenste foto’s die men eventueel op het internet kan plaatsen. Dit is een schending van het portretrecht dat aan iedere mens zou toegekend moeten worden en niet enkel aan vedetten. En het is een ernstige inbreuk op de privacy.

Het grote probleem is het tekortschieten van onze taal: we hebben geen duidelijke term om dit specifieke gedrag  te benoemen. Ik ken er in elk geval geen. En daarom gebruikt men dan maar onterecht het woord voyeurisme.

Ik hou mijn hart vast want ik meen dat ik het volste recht heb om de schoonheid te aanschouwen. Ik zie het echte voyeurisme zelfs als een eerbetoon.

de haan 10 mei 2015

08:14 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.