17-05-15

NATO of UNO

NATO of UNO

 

Volksvertegenwoordiger Wouter De Vriendt van Groen hekelt terecht het feit dat de huidige regering onder impuls van onze NVA-minister van Defensie opteert voor verdere samenwerking met de USA en het VK, dit in het kader van de NATO.

Deze optie houdt onvermijdelijk in dat voor de opvolging van de F16 zal gekozen worden voor de Amerikaanse Joint Strike Fire met als argument dat dit gevechtsvliegtuig ook geschikt is om atoombommen te gooien. Deze mogelijkheid is in mijn ogen pervers: dreigen met atoomwapens heeft pas zin als je bereid bent ze ook te gebruiken en atoombombardementen treffen vooral de bevolking en zijn om die reden een oorlogsmisdaad. De keuze van deze regering is daarom misdadig te noemen.

Bovendien zijn er nog twee andere argumenten: ons leger moet kiezen voor de taken waar het goed in is (ontmijning, transport, B-Fast) en het moet gedaan zijn met het denken in machtsblokken – daar kan enkel maar conflict van komen. De uitverkoren vijand van de NATO is momenteel het Rusland van Poetin en mogelijk ook de potentiële militaire grootmacht China: ik vrees voor zo’n tripolaire wereld, waar je nog de strijd tegen het islamterrorisme moet aan toevoegen.

Wat dit laatste betreft, moet je naar de oorzaken kijken en een van die oorzaken is onze eigen militaire steun aan allerlei Arabische dictaturen.

Ik kies ronduit voor een echt UNO-leger, ik ben geen pacifist: zoals je een politiemacht nodig hebt zo heb je ook een legermacht nodig. Er zijn nu eenmaal schurken op deze wereld.

Al vaak heb ik gezegd dat de basisvoorwaarde voor zo’n VN-leger is het afschaffen van het vetorecht in de Veiligheidsraad: dit moet een orgaan worden van werelddemocratie. Een UNO-legermacht zou de uitdrukking kunnen zijn of worden van een door allen gedragen universele solidariteit. Maar dan moeten bij een eventuele interventie de UNO-soldaten ook de nodige uitrusting krijgen en een afdoende mandaat.

Wie opteert voor de wereldvrede kan volgens mij niet anders dan politici steunen die naar de UNO kijken en niet naar de NATO.

de haan 17 mei 2015

08:30 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.