18-05-15

contrarie

reacties van ‘contrairen’

 

Er zijn lezers – vooral op Skynetblogs – die reageren omdat ze per se ‘contrarie’ willen zijn. Het is voldoende dat ik wit zeg of zij moeten zwart zeggen en deze kleuren worden hier niet toevallig gekozen.

Zo gebeurt het vandaag dat die fameuze muur in Moeskroen wordt verdedigd. Iemand sluit af met: ‘en al deze mensen (die akkoord gaan met die muur) zullen wel racisten zijn zeker?’

Wel inderdaad: wie mensen wil scheiden door muren of een andere omheining is in mijn ogen een racist en dan nog van de ergste soort. Net als wie deze praktijk probeert goed te praten al doen ze dat met neprationaliseringen of schijnbaar ‘intelligente’ opmerkingen. De meest beruchte racisten uit de geschiedenis hadden ook hun ratio en argumentatie klaar: we hebben gezien waartoe deze schijngeleerdheid heeft geleid.

Ik heb niet de gewoonte om met advocaten van het racisme in dialoog te gaan, zeker niet als ze een volwassen leeftijd hebben bereikt: met jongeren doe ik dat wel, die zijn eventueel nog te overtuigen of te genezen. Volwassen racisten zitten vastgeroest: zo heeft de ervaring mij geleerd. Met hen discussiëren is boter aan de galg.

Nu is het ook zo dat ik moreel verantwoordelijk ben voor wat verschijnt op deze blog of pagina. Daarom zal ik stelselmatig reacties die over de schreef gaan, verwijderen. De personen in kwestie hebben lectuur zat om aan hun trekken te komen, bij mij hoeven ze niet aan te kloppen.

Dit betekent niet dat ik kritiek verwerp: als die verstandig gemotiveerd is dan zal ik die met dank aanvaarden. Ik kan altijd bijleren, ook van politieke tegenstanders.

Echter mettertijd wordt het duidelijk wat sommigen drijft : zij spreken tegen omdat ze nu eenmaal contrarie in elkaar zitten en niet omdat ze beschikken over argumenten die hout snijden. Soms laat ik dat contrarie gedoe staan en wacht af of een andere lezer in mijn plaats antwoordt: dat gebeurt geregeld en dat vind ik reuze van deze lezers, zij hebben meer geduld dan ik zelf.

de haan 18 mei 2015

17:50 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

Zaken verwijderen van uw blog omdat ze niet stroken met "UW" waarheid... Dat ruikt naar toestanden uit WO II: je reinste fascisme ("alleen mijn mening telt").

Jos

Gepost door: Jos Verbeeck | 18-05-15

@ Jos : ik ben één van de lezers die vindt dat commentaar zoals ook de uwe gewoon onvolwassen is of toch in ieder geval overkomt. Mocht je het artikel van Staf volleidg hebben gelezen (en vooral hebben begrepen) : uw paardenbril zit, naar mijn bescheiden mening, vastgeroest ? Discussiëren met dgl. mensen is boter aan de galg en verloren moeite omdat ze niet open staan voor wijdere visie. Kortom : schijngeleerdheid, welke je duidelijk opdringt ZONDER enige argumenatie of het is verwijzen naar WO II... ? PS : deze ligt ook reeds 70 jaar achter ons, niet waar ? Tijd voor vernieuwing me dunkt.

Gepost door: Peter H. | 18-05-15

Ik vind deze tekst eigenlijk dermate grof dat ik mij toch genoodzaakt voel om er toch nog éénmaal op te reageren. Vooreerst wil ik benadrukken dat het uiteraard uw recht is om hier reacties te verwijderen, maar graag wou ik toch nog het volgende zeggen:
1) ik ben absoluut geen racist, wie mij kent weet dat. Ik hoef hier niet te bewijzen waarom ik geen racist ben. Het is m.i. ook absoluut belachelijk om iemand racist te noemen omdat hij enige nuance in het debat rond 'het Franse muurtje' wil aanbrengen en niet automatisch grote woorden als apartheid, etc... in de mond neemt.
2) Als u mij dan toch beschouwt als 'een racist die niet meer te genezen is' (wat ik eigenlijk volstrekt belachelijk en zelfs grof vind), dan ben ik in uw links gedachtengoed dus een product van mijn omgeving ofwel ben ik gewoon niet verstandig genoeg om het te vatten, en dus kan ik dan eigenlijk zelf weinig doen aan mijn zogenaamd 'racistisch denkpatroon'. Ik heb nu éénmaal om één of andere reden niet voldoende kansen gekregen tijdens mij jeugd om mij op de 'juiste' manier te ontwikkelen. (net zoals u het bv. ook altijd opneemt voor bepaalde allochtonen met religieus fundamentalistisch, soms zelfs ronduit gewelddadig en haatdragend gedachtengoed tegenover groepen mensen, en hen ook als een product van hun omgeving ziet) Ik zie dus niet echt in waarom u mij hier dan op uw blog zou uitsluiten - door mijn commentaren te wissen - op basis van mijn mening, temeer u telkens beklemtoont tegen elke vorm van discriminatie en uitsluiting te zijn.
3) Volgens u ben ik een 'schijngeleerde', wat dus impliceert dat u - en iedereen die in grote lijnen uw 'progressieve' visie deelt - de echte intellectueel bent, degene die het juist voorheeft en recht van spreken heeft terwijl de andere, die niet systematisch de kant van de zwakke kiest, schijnbaar verstand mankeert.
Maar is het dan niet zo dat echte intellectuelen elkaar bekampen met woorden en argumenten en niet door commentaarstukken te wissen die schijnbaar niet voldoende strookt met hun gedachtengoed?
NB: dit alles met alle respect, gewoon om eens even bij stil te staan...

Gepost door: demos | 19-05-15

Trek het je niet aan, Demos.

Ons kent ons, ne sosse blijft ne sosse.

Alles wordt hier verwijderd wat niet strookt met de gedachtegang van de beheerder.

Hitler was er niets tegen. :-)

Joke.

Gepost door: joke verlinden | 19-05-15

@ joke verlinden, bedankt ik heb uw morele steun niet nodig, want reacties als de uwe (allicht door dezelfde persoon onder telkens een verschillende naam) zijn er inderdaad enkel op uit om de boel op de spits te drijven. Noch qua stijl, noch qua inhoud voel ik mij met u verwant.

Gepost door: demos | 19-05-15

Wie het schoentje past, trekt het aan... . Bij sommigen op dit forum : grote laarzen (gelet op de lange tekst) aan de voeten van klein duimpje... ?

Gepost door: Peter H. | 20-05-15

tja Peter H. als ik het zo kort mogelijk tracht te houden is het niet goed (want populistisch en onvoldoende geargumenteerd) en als het langer is weer niet. Wanneer dan wel? Verder zou het u sieren mocht je, behalve mij bekritiseren, misschien ook eens met een zinnige, inhoudelijke ingeving komen, want veel heb ik van jou op dat vlak nog niet echt gelezen.

Gepost door: demos | 20-05-15

De commentaren zijn gesloten.