19-05-15

afgang socialisten

de teleurgang van het socialisme

 

De Morgen presenteert deze week een zeer boeiende reeks over de teleurgang van het Vlaamse socialisme. Vandaag gaat het over de defenestratie van bolleboos Frank Vandenbroucke waardoor volgens de krant heel wat progressieve intellectuelen de partij de rug zouden hebben toegekeerd. Mij lijkt dit giswerk.

Een anekdote: toen hier in De Haan een hetze werd gevoerd tegen het asielcentrum heb ik een aantal protestbrieven geschreven. Aan de voorzitter van de lokale afdeling heb ik gevraagd deze teksten mee te ondertekenen. Zijn antwoord luidde: ‘Dat moet ik eerst vragen aan het hoofdbestuur’.

Is dit niet een van de grootste kwalen van onze socialisten: het centralisme en autoritarisme dat te weinig ruimte laat voor lokale initiatieven?

Verder stel ik vast dat het socialisme in bijna heel Europa achteruit boert. Afgezien van persoonlijke fouten heeft dit naar mijn mening te maken met de kernboodschap: de solidariteit. De Europeanen zijn erg egocentrisch geworden wat ook blijkt uit onze houding in de vluchtelingenproblematiek.

In het dialect van Blankenberge wordt gezegd: ‘een vet zwijn heeft nooit genoeg’. Wij worden zowel lichamelijk als mentaal meer en meer ‘vette zwijnen’ en weinig bereid tot delen.

Zowel Groen als de SP.A moeten roeien tegen deze stroming op. En zolang die mentaliteit blijft domineren, zal links het moeilijk blijven hebben.

staf de wilde, de haan, 19 mei 2015

08:45 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.