20-05-15

boeddhisten

boeddhisten uit de bocht

 

Mag ik zeggen dat ik mij diep bedroefd voel? Zoals jullie weten ben ik een kind van de jaren 1960 en de vroege jaren 1970. Toen werd op allerlei manieren gedweept met het boeddhisme. Heel wat Westerlingen trokken naar het Verre Oosten om zich daar te laten inwijden, en anderen kochten thuis boekjes over meditatie en dergelijke meer. We vonden dat boeddhisten op een hoger moreel peil stonden.

Vandaag blijkt daar niets van waar te zijn. In Myanmar hebben de boeddhisten de meerderheid en zij onderdrukken en verjagen een moslimminderheid. Zo zien we ook daar een drama ontstaan van bootvluchtelingen.

Nu is het wel zo dat we indertijd beter hadden moeten weten, bijvoorbeeld Tibet kende onder het bestuur van de Dalai Lama een feodaal systeem met al de vormen van machtsmisbruik die daarbij horen.

We zijn blind geweest. En daar ben ik niet blij mee. Ook ik heb gedacht dat het boeddhisme stond voor vrede en verdraagzaamheid en hogere spirituele waarden.

Conclusie: mensen blijven mensen en machtsmensen blijven te duchten van welke aard ze ook zijn.

de haan 20 mei 2015

19:42 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Vooreerst wil ik na het commentaar van deze week meegeven dat ik minder zal reageren. Ik denk dat iedereen die mijn reacties af en toe leest, intussen wel weet wat mijn idee is over bepaalde politieke thema's. Ik heb geen zin om telkens hetzelfde te herhalen en dezelfde 'dovemansgesprekken' te voeren. Dat is eigenlijk ook zonde van de energie en de tijd die ik er in stop. Ik reken mijzelf tot geen enkele strekking of partij dus is het ook niet mijn bedoeling om mensen te 'bekeren' maar wel om uit te nodigen om ook eens zaken vanuit een ander perspectief te bekijken, vooral wanneer de artikels een éénzijdige klemtoon leggen of m.i. overtrokken conclusies trekken.

Hier ga ik dan m.b.t. bovenstaand artikel...

het is niet omdat sommige moslims geweld gebruiken, dat de islam in zijn geheel verwerpelijk is. Het is niet omdat sommige christenen geweld gebruiken, dat het christendom in zijn geheel verwerpelijk is. Het is niet omdat sommige boeddhisten geweld gebruiken, dat het boeddhisme in zijn geheel verwerpelijk is.
Wat het boeddhisme betreft blijft het alleszins op papier ondubbelzinnig een vredevolle (allicht de meest vredevolle) religie. In de praktijk kunnen er misschien wel problemen zijn met minderheden binnen een boedhistisch land zoals Birma (wat voor alle duidelijkheid niet goed te praten valt) maar dat ligt uiteraard niet aan het boeddhisme op zich maar wel aan de 'boeddhisten' die hun leer niet juist toepassen. In tegenstelling tot andere religies, zijn er bij mijn weten (maar misschien vergis ik mij?) ook geen wezenlijke problemen met boedhistische minderheden in niet-boeddbistische landen. Het boeddhisme is alleszins geen 'veroveringsgodsdienst'.

Gepost door: demos | 20-05-15

De commentaren zijn gesloten.