22-05-15

Lieven Boeve

een ideetje van Lieven Boeve

 

De secretaris-generaal van ons katholiek onderwijs Lieven Boeve heeft  een ballonnetje opgelaten: ook in de derde graad van het secundair zou 22 uren moeten lesgegeven worden. Minister Crevits reageert afwijzend.

Toch kan men spreken van een in het oog springende ongelijkheid tussen regenten en licentiaten of masters: er is een verschil in loon en in de duur van het lesgeven. Wat is een billijk systeem? Ik kom er niet uit.

Wat de verhoging van 20 naar 22 uren voor licentiaten betreft, kan ik zeggen dat ik zoiets wel zie zitten indien die extra uren zouden besteed worden aan het begeleiden van jonge leerkrachten: die begeleiding is dringend nodig want heel wat beginnende leerkrachten haken af. En naar mijn mening mogen regenten gerust wat meer verdienen.

Het gaat erom waarop je de klemtoon legt: op het diploma of op de geleverde prestatie? Waar ik me alleszins tegen verzet, is het populisme in het voorstel Boeve: hij versterkt bij de buitenstaanders de indruk dat onderwijsmensen te weinig werken. En deze verdachtmaking is onzin: we doen in het onderwijs heus heel wat meer dan louter lesgeven. Een concreet voorbeeld: minstens één keer per schooljaar trok ik met mijn leerlingen naar een tentoonstelling. Om te besparen speelde ik zelf voor gids: dit was enkel mogelijk indien ik deze tentoonstelling vooraf op mijn eentje bezocht en bestudeerde. Die uren en verplaatsingen worden nooit in rekening gebracht.

Ik ben ervan overtuigd dat het onderwijs tot de zware beroepen mag gerekend worden, vandaar dat ik gekant ben tegen een uitstellen van de pensioengerechtigde leeftijd. Ook in het belang van de leerlingen: die hebben recht op vitale leerkrachten met een groot incasseringsvermogen en beide eigenschappen nemen af eens je de 60 voorbij bent. (Tussen haakjes: verplegend personeel mag het zelfde zeggen.)

Een vriend van me werkt in het BUSO met autisten, ADHD’ers en noem maar op: dit is soms een beproeving, je kan je als buitenstaander niet voorstellen wat die man allemaal te verwerken krijgt.

Het voorstel van Boeve doet het respect voor het beroep niet toenemen, wel integendeel. Dan is de huidige minister toch iets wijzer.

de haan 22 mei 2015

11:00 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.