22-05-15

zaak Jonathan

de zaak Jonathan Jacob

 

Woede en walg zijn wellicht slechte drijfveren om aan een tekst te beginnen. Dat is nochtans wat ik voel bij het lezen van twee artikelen over de zaak Jonathan vandaag in DM. De eerste tekst gaat over het proces dat op de lange baan is geschoven, de tweede is een persoonlijk getuigenis van een vrouw die iets vergelijkbaars heeft overleefd.

Toppunt is dat de verdediging nu een gerechtszaak willen aanspannen tegen vader Jacob omdat die beelden heeft ‘gelekt’ aan het Canvasprogramma ‘Panorama’ alsof wij burgers geen recht zouden hebben op deze informatie.

Mijn oordeel: indien deze beelden kloppen dan zijn de betrokken ‘bottinekes’ moordenaars in uniform die thuishoren in een dictatuur. Het kan zijn dat men bij een psychotische patiënt geweld moet gebruiken om hem in bedwang te krijgen, maar er zijn grenzen: dit geweld was zo buitensporig dat er geen excuus voor bestaat.

Ik begrijp dan ook niet dat de openbare aanklager maar luttele maanden met uitstel heeft gevorderd: tegen zo’n machtsmisbruik (met de dood als gevolg) moeten toch zwaardere straffen geëist worden?

De vraag is nu tweeledig: wanneer komt het ooit tot een uitspraak en zullen ‘de bottinekes’ er iets uit leren? Ik heb nooit veel vertrouwen gehad in ons gerecht, maar deze affaire is toch een van de grofste die ik mij herinner.

de haan 22 mei 2015

14:21 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.