24-05-15

Qatar

Qatar

 

Mijn ochtendlijke meditatie maakt wel eens rare sprongen, zo kom ik vanmorgen in Qatar terecht.

Deze oliestaat krijgt allerlei belangrijke sportevenementen toegewezen, zoals de wereldbeker voetbal (een verantwoordelijkheid van de FIFA) en de Ronde van Qatar (een verantwoordelijkheid van de UCI). Terwijl iedereen weet dat de sporttempels aldaar worden gebouwd door eigentijdse slaven.

De FIFA pretendeert moreel te denken door een campagne te voeren tegen het racisme. Ik vind dit al te gemakkelijk omdat er geen enkele financiële consequentie aan verbonden is. De strijd tegen uitbuiting en slavernij zou wel financiële implicaties hebben.

Naar mijn mening moet Qatar uitgesloten worden als kandidaat voor de organisatie van sportfestiviteiten: onze zucht naar sportief spektakel wordt betaald met miserie en zelfs levens van arbeiders.

Toch merk je weinig of niets van protest. Ja, men protesteert tegen de te verwachten hitte, maar van de sociale en menselijke tragedies trek men zich geen lor aan.

Daarom noem ik de ‘no to racism’-campagne een schaamlap en façade: achter die façade kennen de grote sportbonden enkel de moraal van het grote geld.

Zo leeft het ook bij de massa: die zal wel eens protest laten horen bij de exuberante lonen van CEO’s maar zelden bij die van sportvedetten en nog minder wanneer het gaat om menselijke ellende. In andere landen zoals Brazilië en Mexico en China worden hele volkswijken platgelegd: geen haan die daarnaar kraait.

Kortom, moraal en topsport lijken wel onverzoenbaar: niet enkel bij de bonzen die de beslissingen nemen maar ook bij de toekijkende massa.

de haan 24 mei 2015

06:50 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.