25-05-15

koopzondagen vervolg

koopzondagen bis

 

Zoals uit een vorige tekst is gebleken ben ik gekant tegen koopzondagen. Ik zie één houtsnijdend tegenargument: onze traditie van open horecazaken, bakkers en beenhouwers. Doch voor deze traditie bestaan redenen: we moeten nu eenmaal eten en drinken of gewoon vieren. Ik hoop dat het personeel en de uitbaters voldoende compensatie nemen in de loop van de week, liefst op woensdag zodat ze toch een halve dag met hun kinderen kunnen doorbrengen.

Het argument dat niet iedereen in de winkels kinderen heeft, is volgens mij een aanloop naar discriminatie: op de duur zal men nog enkel personeel aanwerven dat kinderloos is gebleven.

Wat ik echter sedert de jaren 1960 zie gebeuren, is de toenemende greep van ‘de consumptiemaatschappij’ en van de economische imperatieven op ons leven. ‘Consumeren zult gij’ is al gelanceerd als een elfde gebod.

Naar mijn mening moet het primaat bij het leven liggen: we werken om te leven en niet omgekeerd.

Ik heb al eens gezegd dat het shoppen of ‘winkel kijken’ op zondag getuigt van een verslaving en van een leeg bestaan: wie alleen daarmee z’n leven kan vullen is er volgens mij erg aan toe.

Een derde tegenargument is de verwijzing naar het christendom: een zwak argument. Het is niet omdat een traditie een christelijke oorsprong heeft dat ze daarom verkeerd zou zijn: een vrije zondag is goed voor iedereen en zeker voor mensen met kinderen. Relaties moeten onderhouden worden, het lichaam vraagt om doorgedreven beweging: dat kan allemaal op een vrije zondag.

Bovendien is er het modieuze hameren op een verlengde loopbaan of een later pensioen. Langer werken is enkel vol te houden als er voldoende pauzes worden ingelast. De mens is geen robot die eindeloos doordraait tot hij vervangen wordt door een nieuwe en betere.

Waar ik niet tegen ben, is het langer openhouden van winkels op enkele werkdagen – op vrijdag bijvoorbeeld. Hoewel dit een toegeving is aan het dictaat van de economie. Maar bij de huidige gang van zaken kan ik aannemen dat werkende mensen die extra uren nodig hebben om inkopen te doen.

In het algemeen moeten wij ons eens grondig bezinnen over de aard van onze samenleving: in welke maatschappij wensen we te leven? Ik heb al eerder gepleit voor een terugkeer naar meer soberheid vanuit de observatie dat meer hebben en meer consumeren echt niet gelukkiger maakt. Welzijn is voor mij belangrijker dan welvaart indien welvaart neerkomt op materiële luxe. Wat hebben we materieel nodig, wat kunnen wij best missen? Is een onderhouden vriendschap niet belangrijker dan het nieuwste model van tv of computer? Wat schenkt ons werkelijk een durende vreugde en voldoening?

Dit zijn allemaal vragen om bij stil te staan. En om bewuste keuzes te maken in plaats van ons te laten meedrijven of opjagen door tendensen  die de immer aanwezige reclame ons opdringt.

de haan 25 mei 2015

08:25 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

"Het argument dat niet iedereen in de winkels kinderen heeft, is volgens mij een aanloop naar discriminatie: op de duur zal men nog enkel personeel aanwerven dat kinderloos is gebleven."

Persoonlijk betwijfel ik dat, het is niet zo dat iedereen met kinderen daarom niet op zondag wil werken. Ik denk dat er veel werknemers (ook met kinderen) zelfs graag op zondag werken, als ze dubbel betaald worden en een dag compensatie krijgen tijdens de week. Bovendien vind ik persoonlijk ook - en dat is eigenlijk de kern van de zaak - dat men niet iedereen kan verbieden om op zondag te werken, omdat er sommigen absoluut niet op zondag willen werken.(wat uiteraard ook hun goed recht is)

"Ik heb al eens gezegd dat het shoppen of ‘winkel kijken’ op zondag getuigt van een verslaving en van een leeg bestaan: wie alleen daarmee z’n leven kan vullen is er volgens mij erg aan toe."

Niet iedereen die af en toe eens winkelt op zondag is daarom verslaafd of heeft 'een leeg bestaan'. En dan nog doet iedereen in z'n vrije tijd wat hij/zij wil. Het is niet omdat ik vind dat zondagswinkelen binnen bepaalde grenzen - want het gaat uiteindelijk over een beperkt aantal koopzondagen, hoofdzakelijk binnen toeristische zones - moet kunnen , dat ik er daarom persé persoonlijk vragende partij voor ben. Mocht ik iedereen willen verbieden om op zondag te winkelen omdat ik er zelf tegen ben, zou dat een nogal dictatoriale denkwijze zijn van mezelf, (vind ik toch).

"Het is niet omdat een traditie een christelijke oorsprong heeft dat ze daarom verkeerd zou zijn: een vrije zondag is goed voor iedereen en zeker voor mensen met kinderen."

Ik zeg helemaal niet dat een traditie verkeerd is omdat ze van christelijke oorsprong is. Ik pleit zeker ook niet voor het afschaffen van katholieke feestdagen, maar is het ook wel een feit dat een overgrote meerderheid van de mensen niet meer praktiserend katholiek zijn en niet meer naar de mis gaan op zondag. Dit maakt dat de verplichte zondagsrust, althans vanuit dat religieuze perspectief, haar nut grotendeels verloren heeft. En nogmaals: ik heb niets tegen een vrije zondag op zich. Maar waarom zouden mensen die liever op zondag werken (en dan tijdens de week een dag verlof nemen in plaats) daar de kans niet toe mogen krijgen? Volgens mij maakt dat deel uit van de persoonlijke keuze en komt het niet toe aan de overheid om op dat vlak in mensen hun plaats te bepalen wat al dan niet goed zou zijn voor hen. Elke gezinssituatie is ook verschillend, dus 'one size fits nobody'.

Gepost door: demos | 25-05-15

@demos: over verslaving gesproken : Denk dat je verslaafd bent aan jouw computer en denkt interessant te zijn door elke dag opnieuw oeverloze commentaar te geven op de pennenvruchten van Dhr.Dewilde... . Zet wie plaat af of nog beter breng uw pick-up naar de kringloopwinkel!

Gepost door: Peter H. | 26-05-15

De commentaren zijn gesloten.