26-05-15

Myanmar

moslims vluchten uit Myanmar

 

De moslimminderheid die door een boeddhistische meerderheid uit Myanmar wordt weggejaagd, bleek aanvankelijk niet welkom noch in Maleisië noch in Indonesië – nochtans twee moslimlanden.

Pas onder internationale druk geeft Indonesië een beetje toe en vangt de bootvluchtelingen op in Atjee.

Hieruit blijkt dat de moslims hun heilig genoemd boek ofwel niet hebben gelezen ofwel niet toepassen tenzij het hen toestaat om geweld te gebruiken.

Mijn besluit: heilig genoemde boeken brengen de beschaving geen ene stap vooruit, dit vermag enkel de diplomatie en de publieke verontwaardiging. En voor de boeddhisten geldt hetzelfde: dit is een religie van vrede en verdraagzaamheid tot het om de macht gaat.

Ik vind deze vaststelling tegelijk zeer deprimerend en tegelijk hoopgevend: mooie verzen helpen niet maar wel onze uitingen van betrokkenheid. Dit laatste onderstreept nogmaals onze medeverantwoordelijkheid: onverschilligheid leidt naar het einde van de beschaving. We moeten de wereld erkennen als één dorp en tonen dat we begaan zijn met het lot van medemensen ook al wonen ze aan de andere kant van dit werelddorp.

De lotgevallen van de vluchtelingen uit Myanmar bewijzen dat verbetering – na een periode van misdaad en ellende – mogelijk is. Het vermoeiende bestaat erin dat we haast voortdurend keuzes moeten maken: voelen we ons menselijk betrokken of niet?

Voor mij is het al jaren duidelijk: enkel de solidariteit helpt de beschaving vooruit. Tegen alle schurkenstreken in.

de haan 26 mei 2015

07:45 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.