30-05-15

inreisverbod

inreisverbod

 

Tsaar Poetin heeft een inreisverbod opgelegd aan een aantal EU-parlementsleden, onder wie onze eigen Guy Verhofstadt, leider van de liberale fractie. Hun misdaad: zij hebben onomwonden hun steun uitgesproken voor de Russische oppositie. Naar mijn mening behoort dit tot de vrije meningsuiting maar die bestaat blijkbaar niet meer onder Poetin.

De vraag is nu: hoe moet de EU reageren? We kunnen deze kwestie niet blauwblauw laten. Russische diplomaten uitwijzen is een voor de hand liggende optie maar dat zet de relaties op scherp en kan van diplomatieke conflicten militaire conflicten maken.

Ik zou voorstellen om Poetin zelf niet meer uit te nodigen naar een EU-top of EU-land. Wij moeten daarbij aan de Russen duidelijk maken dat wij niet tegen hen gekant zijn, maar tegen hun nieuwe tsaar.

Dit wordt dansen op een slappe koord. Punt is dat Vladimir een charismatische figuur blijft die gemakkelijk een charmeoffensief kan voeren: die charme moeten we doorprikken. Het ware gelaat van deze quasi-dictator moet worden ontmaskerd.

Geen gemakkelijke opgave, maar wel een noodzakelijke. Waar ik wel tegen ben, is het militaire machtsvertoon aan de grenzen: daarmee tref je een groot aantal Russen in hun trots en Poetin kan dan zijn propaganda verder zetten over een Westerse omsingelingspolitiek.

de haan 30 mei 2015

07:05 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

het is gewoon logisch dat Poetin een inreisverbod heeft ingevoerd tegen Verhofstadt, die in Oekraïne de boel heeft opgehitst (en daarbij niet terugschrok om de extreem-rechtse nationalisten te steunen) tegen Poetin. Hoe zou Verhofstadt destijds als premier gereageerd hebben mocht bv. en Russisch toppoliticus hier iets gelijkaardigs komen doen hebben als hij in Oekraïne ? Overigens, diverse mensen uit de directe omgeving van Poetin hebben ook een verbod om naar de EU te komen.
Ik wil hier niet blind zijn voor de gebreken van Rusland en Poetin, maar ik betwijfel of er in Rusland in het algemeen minder vrijheid en democratie is als in de EU. De mediaberichtgeving over Rusland is sterk westers gekleurd. Vraag het aan de Russen zelf, en de grote meerderheid vindt Poetin een bekwaam en intelligent leider. De EU hoeft zijn model ook niet op te dringen aan Rusland, er zullen altijd (culturele) verschillen blijven. De EU zou beter de macht van Rusland niet onderschatten en er meer mee samenwerken, iets wat de VS natuurlijk niet graag zou zien gebeuren...

Gepost door: demos | 30-05-15

De commentaren zijn gesloten.