01-06-15

examencommissie

centrale examencommissie

 

De krant en ook het tv-journaal pakken vandaag uit met cijfers die erop wijzen dat steeds meer jongeren hun diploma secundair behalen via de examencommissie. De toon klinkt alarmerend.

Ik zie daar geen reden toe. Het diploma blijft de gemakkelijkste manier om aan een loopbaan te beginnen, daar ben ik van overtuigd al betekent ‘gemakkelijkste’ zeker niet de enige.

Hoe je dat diploma behaalt, doet er volgens mij weinig toe. Braafjes naar school gaan lijkt me alweer de eenvoudigste weg, zelfstudie is lastiger doch juist daarom wellicht boeiender en interessanter voor de karaktervorming.

Punt is dat in toenemende mate jongeren het gewone schoollopen kotsbeu zijn. Zij verzieken de sfeer in hun klas en soms zelfs op heel de school. Dus: als ze willen opstappen, laat hen dan gaan. Evenwel niet zonder hen aan te moedigen toch aan een diploma te denken.

Er bestaan natuurlijk voor een aantal richtingen tussenoplossingen zoals het deeltijds leren: daar ben ik een voorstander van. Maar in de meer theoretische richtingen is dit quasi onmogelijk: ik zie het nog niet zo gauw gebeuren dat iemand klassieke humaniora volgt en tegelijk stage loopt in een bedrijf.

Laat jongeren daarom de vrije keuze: er bestaat in ons land een leerplicht maar geen schoolplicht.

In mijn functie van leraar heb ik me aan niets zozeer geërgerd als aan onverschilligheid of aan ‘rebels without a cause’. Tegenspraak mocht als die maar gefundeerd was. Doch intellectuele luiheid of afstomping haalt heel het niveau naar beneden. Wanneer deze leerlingen geconfronteerd worden met de harde feiten, namelijk dat je zonder diploma weinig te betekenen hebt of veel moeilijker behoorlijk betaald krijgt, dan zullen ze wel tot een beter inzicht komen. En dan kunnen ze nog altijd – met vertraging – terugkeren naar de klas of de stap zetten naar de zelfstudie.

Ik heb voor die tweede keuze zelfs veel respect.

de haan 1 jun. 15

19:55 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.