04-06-15

karaattaks

karaattaks

 

Minister van Financiën van Overtveldt (NVA) had een ‘ruling’ getroffen met onze diamantsector die slechts 0,55% zou moeten betalen op hun omzet. Het argument van de diamantairs: wij moeten concurreren met landen als India en Dubai. En daarop volgde de chantage: bij een hogere aanslagvoet trekken we weg uit België.

Ik vind deze ‘ruling’ regelrechte diefstal en het is de staatskas  en wij dus allemaal  die wordt / worden

bestolen. Mij doet het er niet toe dat de Raad van State gewaagt van ‘staatssteun’: ik ken hier geen ander woord voor dan belastingontduiking en dat is bij mijn weten nog altijd een misdrijf – in dit geval onder het goedkeurend oog van de NVA.

Kan je een andere economische sector opnoemen die maar evenveel dient te betalen? Akkoord, er bestaan multinationals die via allerlei achterpoortjes helemaal niets betalen, maar die beschouwen we dan ook als gewetenloos en crimineel.

Het basisargument van de diamantsector is onaanvaardbaar: ons land mag niet concurreren met dictaturen of landen waar uitbuiting bestaat. Zoiets zou leiden tot een algemene verarming van onze werkende bevolking en van iedereen die zorg of steun nodig heeft.

In andere gevallen zegt men altijd dat onze bedrijven concurrentieel moeten zijn tegenover de buurlanden: dit lijkt me wel acceptabel.

De diamant stelt ongeveer 35 000 mensen te werk en daarin schuilt de kracht van de chantage. Daaraan toegeven lijkt me evenwel een gebrek aan zelfvertrouwen: Antwerpen beschikt over een uitstekende ligging en onze diamantwerkers zijn top. Dit zijn de troeven die we moeten uitspelen en dan zie ik het niet gebeuren dat elke diamantair zal wegtrekken.

In het algemeen verwerp ik klassenjustitie en klassenfiscaliteit. In een land dat zichzelf respecteert, dient iedereen zijn faire bijdrage te leveren.

 de haan 4 jun. 15

08:18 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.