08-06-15

andere talen op school

andere talen op school?

 

Om de diversiteit meer aanvaardbaar te maken stellen sommigen voor om andere talen te erkennen, ook op onze scholen. Als neerlandicus en Vlaams dichter moet ik mij daartegen verzetten.

Ik vind de toenemende verengelsing al erg genoeg.

Om te beginnen hebben wij Vlamingen bijna 200 jaar moeten strijden om van het Nederlands een officiële taal te maken. Andere talen erkennen betekent dat het Nederlands bij ons z’n statuut zal verliezen van dé  officiële taal en z’n prestige als cultuurtaal. We zouden dat prestige moeten delen.

Zo ontstaat een nieuw probleem: met welke talen? In welke talen mag er op school lesgegeven worden, in welke niet: hangt dat louter af van het aantal gebruikers?

En onze radio- en tv-zenders zullen moeten volgen.

Ik aanvaard de diversiteit als een verrijking, maar anderstalige nieuwkomers moeten onze taal aanleren. Dat liefst zo jong mogelijk: ik pleit voor een verlaging van de leerplicht zodat reeds de kleuters in een dagelijks taalbad kunnen gedompeld worden. Ten tweede vraag ik nog meer inspanningen om taalcursussen te organiseren: ik zou zelfs overwegen om die verplicht te maken op voorwaarde dat er voldoende aanbod is. De bedoeling is de nieuwkomer uit z’n taalisolement te halen.

Kortom, in mijn ogen is de erkenning van nieuw binnengekomen talen een gemakkelijkheidsoplossing en een vorm van Vlaamse zelfverloochening.

In de 19de eeuw schreef de dichter en flamingant Prudens van Duyse: ‘De taal is gans het volk’.

Dit is een overdrijving eigen aan de romantiek. Voor de opbouw van het echte samen leven is wel meer nodig dan een gemeenschappelijke taal. Doch dit laatste lijkt me wel een basisvoorwaarde.

 

 de haan 8 jun. 15

11:53 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.