09-06-15

Brigate Rosse

Brigate Rosse en R.A.F.

 

Canvas zendt nu een boeiende reeks uit over de Italiaanse Brigate Rosse, het gewapende linkse verzet uit de jaren 1970. Mij doet dat onmiddellijk terugdenken aan de Duitse Rote Armee Fraktion met wie ik een tijd gesympathiseerd heb. Ik vond en vind hun analyses correct: zij wisten de ware schuldigen aan te duiden voor sociale ellende en imperialisme.

Zij kozen voor de gewelddadige tegenactie en daar was ik niet zo van overtuigd: in landen met een democratische traditie behoort het verzet vreedzaam te zijn, dacht ik. Maar als de tegenpartij naar het geweld grijpt en elke vorm van oppositie onmogelijk maakt wat doe je dan?

Ik ben in die tijd in Trier geweest en zag op elke straathoek een soldaat of twee met mitrailleur: het Duitsland van een socialistische kanselier was veranderd in een politiestaat. Dat beeld heeft mij de ogen geopend: als dit de uitkomst is dan ben je toch verkeerd bezig.

Ik begrijp nog altijd de woede van de B.R. en van de R.A.F maar hun strijdmiddelen moet ik vandaag afwijzen: ze zijn contraproductief, ze realiseren het tegenovergestelde van wat men nastreeft.

Machtspionnetjes die ontvoerd en vermoord worden zijn o zo makkelijk te vervangen, maar de macht blijft overeind. Om die reden kies ik voor de geweldloze actie: die kan slechts traagzaam tot resultaten leiden maar elke duurzame verandering ontstaat volgens wegen van geleidelijkheid, van compromis naar compromis.

de haan 9 jun. 15

22:05 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.