10-06-15

zelfverraad

verdraagzaamheid en zelfverloochening

 

Het tweede substantief in deze titel zou ook kunnen zijn: zelfverraad. Op mijn tekst over andere talen in ons onderwijs komen immers extreme reacties. Iemand is ervan overtuigd dat het Nederlands op termijn zal verdwijnen en vindt dit niet erg. Een andere meent dat alle talen en culturen hier aanwezig op gelijke voet moeten behandeld worden.

Mijn standpunt: het is de primaire opdracht van ons onderwijs om de eigen cultuurtaal en cultuur te bevorderen en uit te dragen. Wat ik me wel kan voorstellen is dat er keuzevakken worden aangeboden over de taal en cultuur van de recente nieuwkomers: Arabisch, Turks en noem maar op.

In essentie gaat het om zelfrespect: een volk dat zijn eigen taal en cultureel patrimonium niet respecteert, is in mijn ogen waardeloos. Het bedrijft prostitutie.

Zoals gezegd vind ik het al erg genoeg dat het Engels meer en meer dominant aanwezig is, niet omdat ik mij aan het Engels erger – ik heb aan de unief Engels gestudeerd – maar ik vind het pure gemakzucht om Engelse (en meestal Amerikaanse) termen te gebruiken daar waar Nederlandse equivalenten voorradig zijn.

Het Nederlands wordt gebruikt door meer dan 20 miljoen mensen en wordt in de meest diverse landen bestudeerd: dit is geen peulschil, onze cultuurtaal is geen dialect. Er bestaat een rijke literatuur in deze taal. Gaan we dat allemaal weggooien in naam van de verdraagzaamheid?

Volgens mij kan verdraagzaamheid nooit betekenen dat men voor de nieuwkomer gaat kruipen: als die nieuwkomer zich hier blijvend wil vestigen dan dient hij onze taal aan te leren, niet noodzakelijk perfect maar toch in voldoende mate zodat hij met ons kan communiceren.

Wij kunnen of moeten het hem hierbij gemakkelijker maken door voldoende taalcursussen te organiseren en door de leerplicht te verlagen zodat reeds kleuters in onze taal worden opgevoed. In elk geval is het naar mijn mening de plicht van elke zelfbewuste Vlaming om zijn cultuurtaal te verdedigen.

de haan 10 jun. 15

20:54 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.