18-06-15

halal

halal

 

Algemene grootwarenhuizen die halalvoeding aanbieden doen het goed en gespecialiseerde halalzaken doen het nog beter, zo leert ons het tv-journaal.

Het weze deze ondernemers en hun klanten gegund. Maar ik heb alle spijsvoorschriften van om het even welke godsdienst altijd lichtjes belachelijk gevonden. In onze eigen christelijke wereld mochten we op vrijdag geen vlees eten omdat Jezus op een vrijdag gestorven zou zijn wat de indruk wekte dat vlees eten op vrijdag neerkwam op kannibalisme. Compleet geschift en wij zijn daar dan ook vrij recent van genezen.

Ik ken de thora en de koran niet uit het hoofd en vraag me dan ook af op welke verzen deze geboden en verboden zijn gebaseerd. Concreet: wat heeft het varken misdreven dat het niet mag worden opgegeten en runderen wel. Nochtans weten we allemaal dat de productie van rundsvlees zeer schadelijk is voor het milieu: runderen stoten methaangas uit en verorberen voedingsgewassen die de plaats innemen van andere gewassen die de mens ten goede zouden komen.

Ik droom van een spijswet die een wetenschappelijke basis heeft en ecologisch verantwoord is.

de haan 18 jun. 15

20:56 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Nu de regering bezig is met een tax shift, zouden ze misschien eens moeten overwegen om het verlaagde BTW-tarief op vlees (6%) te verhogen. Zeker voor vlees met de hoogste ecologische kost (nl. varkens, schapen- en rundsvlees) zou dergelijke BTW-verhoging verantwoord zijn, temeer er dan nog genoeg alternatieven zijn en de meeste mensen in principe ook (veel) teveel vlees eten.

Gepost door: demos | 19-06-15

@Demos. U zult het niet willen geloven of zelfs niet relevant vinden, maar ik ben het in deze hélemaal met u eens ;-)

Gepost door: K. Artman | 19-06-15

Genoeg alternatieven? Alleen gevogelte en vis, tenware dat jullie dat eiwitrijk sojageval tofu waar een hele mikmak van kruiden bij moet om iets of wat van smaak te krijgen bedoelen? Of de Aziatische toer op met gebakken insecten, waarom niet? Bedankt hoor, maar een lekker hapje vlees is toch iets anders, op voorwaarde dat wij matig zijn en dat we perfect weten hoe zo'n stukje sappig vlees perfect te bereiden.

Gepost door: Marie | 20-06-15

Een gezonde evenwichtige voeding vereist ook ten gepaste tijde de consumptie van vlees-en vis. Niet dagelijks opnieuw maar toch is de consumptie van vleeswaren nodig voor de gezondheid van het menselijk lichaam. Wat betreft de consumptie en de religie gaat dit inderdaad gepaard met de gekste gebruiken en ideeën al dan niet op touw gezet wegens economische en/of religieuze redenen. Er meer omgaan als kritisch ingestelde, gezond denkende mens, is voor veel leden van onze samenleving een uitdaging. Mijn advies : dring de wil niet op maar ga ermeer om op je eigen bewuste manier, zonder iemand anders noch het milieu onrecht aan te doen... .

Gepost door: Peter H. | 20-06-15

De commentaren zijn gesloten.