22-06-15

Casualties of War

Casualties of War – Brian de Palma

 

Je blijft kijken want technisch is het goed gemaakt: deze regisseur heeft al in andere films bewezen dat hij zijn vak verstaat. Je blijft ondanks de zin om weg te zappen: een misselijkheid brandt in je maag en een oud verzet balt opnieuw zijn vuisten.

Wie zijn de slachtoffers uit de titel van deze prent: de Vietnamezen of de Amerikaanse soldaten die mentaal geschonden worden voor het leven. De smerigheid van deze oorlog wordt in de verf gezet door een groepsverkrachting van de mooiste uit het dorp.

Op een bepaald moment zegt een patrouille-lid: ‘Waarom begrijpen die spleetogen niet dat wij hier zijn om hen te bevrijden?’

Bevrijden van wat, denk je dan: van een kapitalistische en corrupte dictatuur? Ho Chi Ming was een nationalist die pas communist is geworden omdat geen enkel ander land zijn strijd wou steunen dan China en Rusland, en uiteraard deden deze communistische staten dat om de grote imperialist te jennen. Die imperialist was in die tijd geobsedeerd door de dominotheorie: als het marxisme zegeviert in één land dan zullen de buurlanden volgen. (Idem dito voor Latijns-Amerika)

Die analyse komt op geen enkele wijze aan bod bij Brian de Palma en dit is een manco: veel ideeën bevat zijn brutale epos niet.

En typerend voor de Hollywoodstijl: de slechterik in de patrouille is ook lelijk vanwege zijn vals verwrongen gezicht, de soldaat met gewetensproblemen is een mooie jongen met zachte ogen.

In het algemeen kan ik me geen Amerikaanse film herinneren die de empathie uitdraagt om deze misdadige oorlog eens te beschouwen vanuit een Vietnamees standpunt, een film die de wansmakelijke verhoudingen ziet: ongeveer 67 000 Amerikaanse doden tegenover 2 miljoen Vietnamese. Om nog te zwijgen over de vergiftiging door Agent Orange of dioxine die tot in deze tijd misvormde baby’s oplevert.

En bij mijn weten heeft nog geen enkele Amerikaanse president daarvoor zijn excuses aangeboden.

Zit dat kwade geweten in deze film van de Palma? Ik merk er weinig van, behalve dan die symbolische verkrachting.

de haan 22 jun. 15

08:58 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.