24-06-15

luxeverzuim

luxeverzuim en teloorgang kennis en kunde

 

In DM van deze woensdag staan twee teksten over ons onderwijs. In de eerste houdt een 26-jarige student (26?) een pleidooi voor het luxeverzuim. Hij vergeet te melden dat dit fenomeen zich niet enkel voordoet op het einde van het schooljaar maar ook vóór de Kerst- en Krokusvakantie wanneer de ouders met hun kroost op skivakantie willen, althans de ouders die het zich kunnen permitteren.

Dit is mijn hoofdbezwaar tegen het luxeverzuim: het is zeer asociaal - wat moeten ouders met hun kinderen aanvangen als zij aan het werk moeten blijven en geen opvang vinden. Zo maak je er inderdaad hangjongeren van.

Naar mijn mening moeten de scholen verplicht worden om activiteiten te organiseren, dit vergt misschien extra personeel maar een soepel onderwijsbeleid kan daarin voorzien.

In de tweede tekst signaleert een professor taal- en letterkunde de teloorgang van de kennis en kunde bij zijn studenten. Mij verwondert dit geenszins. Al de namen die hij opsomt werden door mij gegeven in de derde graad secundair, ook in het TSO. Maar vandaag mag dit van hogerhand niet meer. Alles moet in het teken staan van de klantvriendelijkheid alsof de school een supermarkt is met als slogan: ‘niet tevreden, geld terug’. Een van de perverse eisen is dat leerstof moet aansluiten bij de leefwereld van de jongeren. Alsof goed gekozen literatuur dit niet zou doen.

Neem als voorbeeld het klassieke Egidiuslied: vrijwel elke jongere kent de treurnis om een verlies – wat zou aan dit prachtige gedicht zo wereldvreemd zijn? Het behoort tot de bekwaamheid van een leerkracht om dergelijke literatuur uit te kiezen: uit het leven gegrepen maar dan op een meer intense manier.

Maar zoals gezegd is het zeer de vraag of je als leerkracht daartoe nog de toelating krijgt: het dirigisme of de bemoeizucht is de laatste jaren fel toegenomen. ‘We moeten streven naar excellentie,’ zei ooit een minister van onderwijs: kan dit nog wel?

 

 de haan 24 jun. 15

06:41 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

De mentaliteit van het luxeverzuim sijpelt zelfs sluimerend door op de werkvloer : jongere collega's blijven om het minst thuis en bekommeren zich niet om de organisatie/werkvloer waarvan ze deel dienen uit te maken. Eigenbelang primeert... . Al te vaak wordt deze mentaliteit gecatalogeerd onder de niet-correcte noemer van een burn-out. Dàt is helaas de realiteit : verantwoordelijkheid nemen wordt herleid tot een spelletje ping-pong waarbij de aap op schouder terechtkomt van diegene welke wel zijn verantwoordelijkheid neemt... .

Gepost door: Peter H. | 24-06-15

De commentaren zijn gesloten.