26-06-15

minister van oorlog

minister van oorlog

 

Onze minister van oorlog Vandeput (NVA) is als een van de eerste bereid om gulhartig mee te werken aan de ‘flitsmacht’ die Polen en de Baltische staten moet beschermen tegen een eventuele Russische inval. Hiermee bewijst hij de zoveelste slippendrager van Washington te zijn.

In mijn ogen is Poetin wel een tikkeltje gek zoals elke autoritaire leider, maar suïcidaal is hij nog niet: hij beseft maar al te goed dat een militaire confrontatie met de NATO fataal zal aflopen voor zijn land en voor hemzelf.

Deze ‘flitsmacht’ lijkt me dan ook de zoveelste demonstratie van de Amerikaanse oorlogszucht en van de almacht van het Amerikaanse ‘militair-industrieel complex’ (dixit Eisenhower). We staan nu zonder het goed te beseffen midden een nieuwe Koude Oorlog en dat lijkt me een explosieve situatie. Het zal beginnen met een nieuwe wapenwedloop (nog meer atoomwapens terwijl die juist in aantal zouden moeten verminderen) en daarna is de minste genster voldoende om ons nog eens in een desastreuze oorlog te storten.

Ik hoop dat ik ongelijk krijg, maar ik ben er niet gerust in. Voor ons land is het duidelijk dat deze minister van defensie inderdaad een minister van oorlog is: op allerlei openbare of sluikse manieren wil hij van ons leger opnieuw een aanvalsmachine maken. Terwijl de ervaringen in Afghanistan en Libië ons hadden moeten leren dat bombardementen alleszins niet zorgen voor meer stabiliteit of meer democratie. Onze bombardementen hebben wel Khaddafi van de macht verdreven maar na hem kwam een chaos die nog erger blijkt dan zijn dictatuur.

Ik ben geen pacifist, dat heb ik al meer dan eens geschreven, maar militair geweld kan enkel ingezet worden met een duidelijk humanitair doel voor ogen.

Vervolgens ben ik er een absolute tegenstander van dat juist de humane opdrachten van ons leger (zoals de ontmijning in Libanon) worden afgebouwd.

Tot slot herhaal ik dat naar mijn mening de NATO moet verdwijnen en plaats maken voor een echte UNO-macht die in naam van de menselijkheid kan opereren.

de haan 26 jun. 15

08:58 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.