29-06-15

Grieks referendum

het Griekse referendum

 

In zijn column in DM doet politicoloog Carl Devos zeer smalend over het Griekse referendum. Ik vind het legitiem: het kan een uitstekend instrument van directe democratie zijn indien de vragen juist worden opgesteld. Bovendien lijkt het me evident dat Tsipras wil weten welk deel van zijn bevolking hij op dit moment nog vertegenwoordigt.

En wat de tegenpartij betreft – in het bijzonder het IMF – moeten we de genadeloosheid aanklagen. Uit de pedagogie en ook uit het oorlogsrecht zou men moeten weten dat men nooit aan een collectieve bestraffing mag doen. Een deel van de Grieken heeft zich in het verleden misdragen, maar om die reden heb je nog niet het recht om een heel volk te doen bloeden.

 de haan 29 jun. 15

08:39 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Natuurlijk is het referendum legitiem, maar toch drie belangrijke opmerkingen:
1) wat voorgelegd wordt aan de Grieken is eigenlijk voorbijgestreefd, want intussen is er een aangepast reddingsplan.
2) de vraag naar het referendum komt niet vanuit het Griekse volk zelf (zoals het in Zwitserland georganiseerd wordt) , het is opgelegd van bovenaf. Door het nu 'vlug vlug' te organiseren en omdat de Grieken op dit moment nog nauwelijks geld kunnen afhalen (wat een heel bijzondere situatie is) kan dat natuurlijk impact hebben op de uitslag. Ook de timing doet dus vragen rijzen.
en vooral 3) De uitslag van het Griekse referendum zou in principe in eerste instantie gevolgen moeten hebben op het Griekse beleid (en niet zozeer op het Europese). Een gevolg van het referendum zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat Griekenland de EU verlaat. Europese beslissingen - zoals het Europese reddingsplan voor Griekenland - worden op het Europees niveau genomen, en als men daarover een referendum wil organiseren, zou men dus eigenlijk een Europees referendum moeten organiseren (immers,Griekenland is maar één van de 28 lidstaten)

Hoewel ik dus pro referenda ben, is het toch zo dat het hier voor het verkeerde doel gebruikt wordt door de Griekse regering, nl. niet uit democratische overwegingen, maar wel - zoals wel meer het geval is bij 'ad hoc' referenda -, als drukkingsmiddel om impact uit te oefenen op een ander beleidsniveau (het Europese)

Verder zie ik het beleid van de EU of het IMF eigenlijk niet als een straf voor de Grieken of de Griekse bevolking, Griekenland heeft net al heel veel steun gekregen van Europa. En wie steun krijgt, moet zich ook inschikkelijk gedragen en voorwaarden aanvaarden. Misschien kunnen de voorwaarden minder strikt - daar ga ik mij niet over uitspreken, ik ken het plan daarvoor onvoldoende - maar het principe dat de lidstaat die haar financiën heeft laten ontsporen ook zelf inspanningen moet doen om terug de zaken op de rails te krijgen, zou overeind moeten blijven, alsook dat wie schulden maakt deze op termijn ook terugbetaalt. Als iedereen lidstaat enkel maar de rechten en niet de plichten van te horen bij de EU wil, dan kan de hele constructie natuurlijk nooit werken.
De Griekse regering maakt zich in eigen land populair door Europa als boeman voor te stellen. Dat vind ik toch wat makkelijk en intussen beginnen sommige Grieken ook wel in te zien dat dat een gevaarlijk spel is dat fout moet aflopen en dus nog ergere gevolgen kan hebben voor het Griekse volk dan voorheen. Toch kan het, gegeven de omstandigheden, zeker dat een meerderheid van het Griekse volk het reddingsplan verwerpt. En wat dan???....

Gepost door: demos | 29-06-15

De commentaren zijn gesloten.