04-07-15

Obama mislukt ?

Obama mislukt?

 

In DM van deze zaterdag stelt professor Kerremans vragen bij de recente successen van president Obama. Hij vernoemt onder meer de oorlog tegen IS die tot nog toe weinig uithaalt, zijn grootscheepse regularisatie van latino-vluchtelingen wordt afgeblokt door de republikeinen…

En de rassenhaat flakkert weer in alle hevigheid op. Dit alles maakt zijn politieke overwinning met het homohuwelijk relatief.

Ter verdediging van Obama moet ik aanvoeren dat de Amerikaanse kiezer het zo gewild heeft: die maakte een democraat tot president en stemde tegelijk voor een republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Zoiets moet wel tot stilstand leiden en deze gespletenheid is niet de schuld van Obama. Evenmin kunnen we hem de rampzalige toestand in Irak aanwrijven: dat is een erfenis van de Bushclan.

Wat ik Obama het meest aanreken is het verbreken van zijn belofte om Guantanamo te sluiten. Na al die jaren zitten daar nog altijd mensen gevangen zonder enig uitzicht op een eerlijk proces. Bovendien stel ik de vraag met welk recht de Amerikanen een militaire basis hebben op een soeverein eiland als Cuba: dit is puur imperialisme, het recht van de sterkste. De USA moeten op Cuba verdwijnen.

En wij mogen niet te hoog van de toren blazen want wij zitten nog altijd opgescheept met Amerikaanse kernwapens waarover onze regering geen enkele zeggenschap heeft. Dit is vrijwillige kolonisatie en onderstreept de lafheid van de gatlikkers van het Pentagon.

Obama is een fabuleus speecher en hij heeft uitmuntende tekstschrijvers, maar dit volstaat niet om zijn Nobelprijs voor de Vrede te rechtvaardigen.

de haan 4 jul. 15

08:56 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.