05-07-15

oxi

oxi

 

De Grieken hebben in alle relativiteit (als je de opkomst meerekent) vrij duidelijk ‘neen’ gezegd aan de eisen van de trojka. En in de studio van Terzake kon je al onmiddellijk het effect meemaken: de verstokte liberaal Karel de Gucht sloeg opeens een mildere toon aan. De grote voorstander van ‘vrijhandelsakkoorden’ zei dat men het Griekse volk toch moet ontzien en kansen geven.

Afwachten nu of deze mentale omslag zich ook zal voordien bij de leiders van de EU, bij de ECB en vooral bij het IMF. Ik durf mij niet te wagen aan een voorspelling.

Maar de uitslag van het referendum maakt – nogmaals in al zijn relativiteit – zichtbaar dat Tsipras en Syriza niet zomaar kunnen weggezet worden als ‘extreemlinks’ en een randverschijnsel. Zij vertegenwoordigen een belangrijk deel van de bevolking, net zoals Podemos dat doet in Spanje.

Als je gaat dromen, kun je hopen op eindelijk een sociaal Europa, een Europa dat niet langer wordt gedirigeerd en gedicteerd door het kapitaal. Maar een Europa waar ook rekening gehouden wordt met de ‘kleine’ werkende mens en de ontvanger van een vervangingsinkomen. Met andere woorden een Europa dat trouw blijft aan het Rijnlandmodel of de verzorgingsstaat.

Mocht dit het gevolg zijn dan verdient Tsipras een plek in de Europese geschiedenis.

de haan 5 jul. 15

23:06 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.