08-07-15

grexit nadert

grexit nadert?

 

In het Europees parlement riep de liberale fractieleider Guy Verhofstadt premier Tsipras op om zich ‘een leider te tonen en geen valse profeet’. Algemeen applaus op de rechtse banken. Commissievoorzitter Juncker kondigde aan dat er al een scenario klaar ligt voor een grexit.

Kortom: Europa verwacht van de Griekse leider dat hij aan de leiband loopt van de trojka en verder gaat met een politiek van algemene verarming.

De argumentatie van de Europese kopstukken komt neer op ‘regels zijn regels’ , een variant van ‘Befehl ist Befehl’ – het ordewoord van fascisten die geen enkel oog hebben voor de menselijke kant van een problematiek.

Wat moet Tsipras nu doen? Ik zou niet graag in zijn schoenen staan. Want ook zijn eigen bevolking zendt een schizofreen signaal uit: enerzijds wil een grote meerderheid bij dit Europa blijven, anderzijds verwerpt een bijna even grote meerderheid het inleveringsbeleid.

Zou een grexit voor Griekenland een ramp betekenen: het oordeel daarover laat ik aan gerenommeerde specialisten als Paul de Grauwe. Maar ik schaam me alweer eens een Europeaan te zijn, inwoner van een clubje landen voor wie de belangen van de banken primeren boven die van de bevolking.

Men zal hier tegenwerpen dat het de belastingbetalers zijn die moeten opdraaien voor de schulden van de Grieken. Dit argument heb ik minder gehoord – en dan zeker niet uit de mond of de pen van de huidige moraalridders – toen de banken moesten worden gered ook met ons geld. In feite betalen we nu nog altijd voor de hebzucht en roekeloosheid van een aantal banken.

Maar het Griekse volk moet boeten, in of uit de EU. Ik zal nog maar eens herhalen dat een collectieve bestraffing immoreel is. Bovendien houdt Paul de Grauwe vol dat de houding van het bestraffen voorbij moet zijn: zij is niet enkel immoreel maar ook economisch contraproductief. Deze attitude doet een economie krimpen en vergroot zo de schuldenlast. In de mate dat die schuldenlast nog realistisch is: bij een failliet van Griekenland wordt er niets meer terugbetaald, dan kan men beter nu reeds een gedeeltelijke kwijtschelding toestaan puur uit eigenbelang.

Doch ik vrees dat de EU-leiders samen met het IMF te vastgeroest zitten in hun stellingenoorlog dat zij als verblinde konijnen hetzelfde licht blijven nalopen: besparen, besparen, besparen. De ellende van miljoenen kan hen geen barst schelen.

 

de haan 8 jul. 15

18:55 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Ik zie niet in wat er zo moreel zou zijn aan het feit dat andere landen moeten opdraaien voor problemen die Griekenland grotendeels zelf gecreëerd heeft. Mocht elk land z'n eigen troep opkuisen, zou het al veel beter zijn. Immoreel is de huidige Griekse regering die -nadat het land miljarden gekregen heeft - spuwt in de uitgestoken hand van de EU. Men had Griekenland in feite nooit zoveel geld mogen lenen, achteraf bekeken, want het is blijkbaar een bodemloze put.
Maar omdat men nu op die weg ingegaan is, kan men moeilijk nog terug, wat de Griekse regering ook wel weet en daarom het spel zo hard speelt (al lijkt het geduld van sommige EU-leiders nu toch wel op te geraken...)
En verder: take it or leave: wil je erbij horen, volg dan de regels. Wil je het niet, ok dat is uw recht, maar trek dan op eigen houtje uw plan. Dat heeft helemaal niks met fascisme te maken, maar alles met logica en eerlijkheid.

Gepost door: demos | 08-07-15

Feit is dat de politiek in gelijk welk land zijn volk opzadelt met schulden, voortvloeiend uit gebakken lucht. Voor het beheer van deze schulden rekenen de dames en heren politici voor zichzelf grote lonen en onkosten aan. Het gelag wordt betaald door de hardwerkende bevolking waarvan men nog steeds denkt dat zij "dom" zijn. The times there are changing, dat werd vroeger al bezongen. Echter, men blijft maar voortdoen met als gevolg zeepbellen die uit elkaar spatten, wantrouwen, oorlogen... . Dat is de realiteit. Zo lang de slecht denkende mens belust is macht en geld, zal men nooit problemen oplossen op een correcte manier die iederen zint/dient.

Gepost door: Peter H. | 09-07-15

De commentaren zijn gesloten.