11-07-15

Jan Peumans

Jan Peumans op 11 juli

 

Ik voel me niet in staat om de toespraak van parlementsvoorzitter Jan Peumans helemaal te reconstrueren, maar in mijn oren klonk die als een separatistische oproep. In die mate dat je de vraag kan stellen wie hier aan het woord was: een vertegenwoordiger van het gehele Vlaamse parlement of een militant van de NVA?

Door vergelijkingen te maken met de verzuchtingen van Schotten en Catalanen leek Peumans als een voldongen feit aan te nemen dat de regio’s reeds zelfstandige deelstaten zijn van de EU. Een wensdroom. En de zekerheid waarmee Peumans ervan uitgaat dat zo’n evolutie de wil is van het hele Vlaamse volk!

Bij herhaling beklemtoonde Peumans dat zijn Vlaanderen ‘een welvarende regio’ is: waarom doet men dan aan besparingen in het onderwijs en de gezondheidszorg, waarom leeft ruim 10% van de Vlamingen in armoede??

Natuurlijk hebben we in Vlaanderen nog niet te klagen vergeleken bij andere regio’s of deelstaten van de Unie. Maar die borstklopperij wekte mijn ergernis: ook hier is nog veel werk aan de winkel.

En Peumans is van mening dat Vlaanderen als sterkste regio  in België ‘het volste recht, zelfs de plicht heeft om zijn autonomie uit te breiden’. Van solidariteit lijkt deze propagandist weinig last te ondervinden.

Verder vertelde hij een regelrechte leugen, namelijk dat Brussel van Vlaanderen leeft terwijl het net omgekeerd is – denk aan de honderdduizenden pendelaars uit Vlaanderen.

In één woord: ik vond deze bluffende toespraak behoorlijk beschamend. De presentatrice Indra Dewitte wees hem daar achteraf fijntjes op: ‘mijn vrienden in het buitenland hebben van Vlaanderen nog nooit gehoord.’

de haan 11 jul. 15

18:25 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.