11-07-15

Onderworpen

Houellebecq: Onderworpen

 

Ik zit al ruim 70 blz ver in het nieuwste boek van deze Franse ‘schandaalschrijver’: het leest als een trein en ik hou van korte hoofdstukjes.

Zijn basisargument kan ik bijtreden: wie de meeste kinderen verwekt, maakt de grootste kans om op termijn zijn waarden op te dringen. Maar H. maakt één denkfout: hij stelt de moslims in Frankrijk (en bij uitbreiding in heel West-Europa) voor als één monolithisch blok. Dit strookt niet met de feiten: er bestaat nu eenmaal een grote verscheidenheid onder de moslims en zij zullen niet allemaal stemmen op de Moslimbroederschap of een andere radicale partij. Ik blijf ervan overtuigd dat de meeste moslims ons model wel kunnen waarderen zoals de scheiding van kerk en staat, de vrije meningsuiting…

Kortom, H. stelt zich voor als een Cassandra, een onheilsprofetes, die haar ongelijk zal moeten meemaken. Niettemin, ook een boek waar je niet mee akkoord gaat, kan meeslepend zijn indien het voortreffelijk is geschreven. En schrijven kan H. alleszins. Hij heeft zelf eens in een interview gezegd: ‘de mensen zouden mijn boeken in afschuw weggooien als ze niet zo knap waren gecomponeerd’.

(citaat uit mijn geheugen)

Hij heeft gelijk: compositie en stijl kunnen een lezer bij de kraag vatten in weerwil van de boodschap.

Bovendien kan het nooit kwaad om eens na te denken over zijn propositie: ze hoeft ons geen angst aan je jagen, maar op onze hoede blijven lijkt me wel aangewezen. En blijven werken aan integratie en strijden tegen elke vorm van uitsluiting.

de haan 11 jul. 15

11:11 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.