13-07-15

agreekment

agreekment

 

Nogmaals: ik ben geen econoom en moest luisteren naar topeconomen, mensen met kennis en moreel gezag, om tot een stellingname te komen. En al deze wereldbefaamde economen keuren het ‘agreekment’ af in verschillende bewoordingen gaande tot regelrechte waanzin (Paul Krugman, Nobelprijswinnaar).

Neem nu het zogeheten onafhankelijk fonds dat de privatisering in Griekenland in handen zal nemen. Ik heb daar twee of drie bezwaren tegen. Ten eerste is het een negatie van de democratie en een kolonisering van dat land (zoals Peter Mertens het omschrijft), ten tweede heb ik al eerder geschreven dat men geen huis verkoopt als iedereen weet dat je dringend geld nodig hebt: dan krijg je gegarandeerd een veel te lage prijs. En ten derde komt dit geld dan nog in hoofdzaak bij buitenlandse banken terecht: de Grieken zelf zullen er nog niet zoveel van merken.

‘Agreekment’ is een Engelse woordspeling met ‘Greece’ maar ‘a shreek’ verwijst in het Engels ook naar een horrorverschijnsel of akelig wezentje. Ik denk dat dit afgedwongen akkoord zoiets akeligs betekent: men zet een mens als Tsipras niet het mes op de keel als men tot een redelijk en rechtvaardig en toekomstgericht akkoord wenst te komen – dit is chantage en machtsmisbruik.

En het is ideologisch gekleurd: het marktdenken moet zegevieren, niets of niemand mag het keiharde neoliberalisme in de weg staan.

We kunnen onverschillig staan tegenover het Griekse drama of zeggen ‘eigen schuld dikke bult’ maar dit zelfde neoliberalisme zal ook bij ons een enorme sociale schade aanrichten. En dat zien de meelopers met op kop onze NVA niet in of ze gaan er gewoonweg mee akkoord omdat het sociale hen geen bal interesseert.

de haan 13 jul. 15

21:13 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.