14-07-15

geheugenverlies

collectieve amnesie

 

Op de VRT heeft topeconoom Paul de Grauwe gisteren 13 juli verklaard dat heel Duitsland – met Merkel en Schäuble op kop – lijdt aan een collectief geheugenverlies. Immers, Duitsland heeft nooit zijn oorlogsschuld aan Griekenland terugbetaald. Mochten de Duitsers dat alsnog doen dan was de Griekse crisis op slag opgelost.

Zo’n oplossing zou de Grieken niet ontslaan van hun eigen verantwoordelijkheid: de corruptie moet worden aangepakt, belastingen moeten correct worden geïnd en waar er verspilling is (zoals op defensie) daar moet die worden weggesneden.

Duitsland kreeg in de jaren 1950 een enorme hulp aangeboden via het Marshallplan : deze hulp maakte het ‘Wirtschaftswunder’ mogelijk. Vandaag moet er op een gelijkaardige manier in de Griekse economie worden geïnvesteerd of minstens moet men de Grieken de kans bieden om op eigen kracht uit het dal te kruipen.

Met het huidige plan daarentegen – het ‘agreekment’ – houdt Europa slechts één doel voor ogen: het Griekse volk collectief bestraffen en vernederen. Dit is moreel verwerpelijk.

  de haan 14 jul. 15

06:36 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

IK wil hier niet Duitsland verdedigen, ik begrijp ook wel de argumenten van degenen die Griekenland steunen en in sommige van die argumenten kan ik mij ook wel vinden (hoewel ze niet altijd even relevant zijn) .
Dat bepaalde voorwaarden die de EU aan Griekenland oplegt te streng, te ingrijpend en/of contraproductief zijn, kan best zijn. Maar ik volg wel nog steeds de redenering van degenen (zoals Duitsland) die vinden dat Griekenland geen schuldverlichting (en ook niet onmiddellijk een schuldherschikking) kan krijgen, omdat andere landen met financiële problemen (bv. Spanje) dan ongetwijfeld ook terug zouden aankloppen bij 'Europa'. Dat zou uiteindelijk tot veel instabiliteit kunnen leiden, met alle gevolgen van dien.
De Griekse situatie is alleszins complex (er spelen uiteraard ook geopolitieke belangen) waar niet zomaar een éénduidige oplossing voor is/was.
Men kan inderdaad stellen dat 'het recht van de sterkste' het gehaald heeft, want Griekenland zat in een zwakke positie omdat zij vragende partij waren voor meer geld. Griekenland heeft de EU meer nodig dan andersom. Het akkoord is misschien verre van perfect, maar wat men ook doet, het zal nooit voor iedereen goed zijn.

Gepost door: demos | 14-07-15

De commentaren zijn gesloten.