16-07-15

nogmaals over doping

nogmaals over doping

 

Met het opiniestuk van Jan De Mayer staat er eindelijk eens een verstandige tekst over doping in DM. Dagelijks vraag ik me af wat het journaille op de sportbladzijden bezielt om iedere topprestatie verdacht te maken: wil men de sport kapot maken?

Wat ik mis dat is een wetenschappelijke en filosofische benadering zoals De Mayer die levert. En dan moet men beginnen met het opstellen van een wetenschappelijk te verantwoorden definitie: wat is doping?

Volgens mij gaat het om methodes en producten die én de prestatie verhogen én de gezondheid schaden. Beide kenmerken moeten tegelijk aanwezig zijn. En dan moet men nog kunnen vastleggen vanaf welke dosis?

Neem nu het roemruchte ‘cero cero cinco’ van Alberto Contador: iedere wetenschapper kan je vertellen dat clenbuterol in die dosis geen uitwerking meer heeft. Waarom moest de Spanjaard dan zo zwaar boeten?

Men kan argumenteren dat de eigenschap ’schadelijk voor de gezondheid’ op zichzelf al een voldoende reden is: de atleet moet tegen zichzelf worden beschermd. Wat doen we volgens die redenering dan met andere sectoren: werken in een mijn is levensgevaarlijk. Gaan we alle mijnen ter wereld sluiten? Neen, hier primeert het economisch belang.

Zo kom ik tot een ander belangrijk punt: de willekeur of de schending van het grondwettelijk gelijkheidsprincipe. Ik ben fervent gekant tegen uitzonderingsrecht en de dopingtribunalen zijn precies uitzonderingsrechtbanken vermits slechts enkele burgers erdoor geviseerd worden.

Maar atleten worden onder druk gezet, zelfs gechanteerd, om te beletten dat zij hun gram zouden gaan halen bij een burgerlijke rechtbank of bij het Hof voor de Rechten van de Mens. Wat neerkomt op puur machtsmisbruik.

Om nog te zwijgen over de methodiek van de repressie zoals het voornemen om ook tijdens de nacht controles te gaan uitvoeren: schandelijk!

Ik vraag dus een debat over de doping en dopingrepressie met een open geest en met respect voor de grondwet en de basisrechten van de mens. Dat laatste lijkt men nogal gemakkelijk te vergeten: ook atleten zijn mensen!

 de haan 16 jul. 15

07:29 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.