17-07-15

Schäuble

respect voor Schäuble?

 

Koen Vidal van DM Digitaal brengt dus  respect op voor een politicus als Wolfgang Schäuble die al jaren ijvert voor een Grexit. Want deze hardliner wil een zuinige staat en een kopgroep binnen de EU: wie niet kan volgen moet de muntunie maar verlaten.

Transponeer deze elitaristische houding naar andere niveaus: gedaan met de transfers naar Wallonië, gedaan met de hulp aan door economische rampspoed getroffen regio’s zoals Limburg. En op het niveau van de samenleving: laten we de zieken en ziekelijken en de ‘losers’ maar droppen.

In één woord: weg met de solidariteit.

Ik heb me altijd verzet, net als Karel van Miert, tegen de expansiedrift van de EU. Van Miert zei steeds: ‘laten we eerst het eigen huis op orde krijgen alvorens aan uitbreiding te denken.’ Met dit ‘op orde krijgen’ bedoelde hij de realisatie van een sociaal Europa met een armoedegrens, minimumlonen en dergelijke meer.

Maar Griekenland is door zijn geschiedenis een kernland van Europa: dit kan je niet zomaar droppen. Wel had men erop moeten toezien dat er daar geen corrupte politici aan de macht kwamen die de begroting vervalsten en de belastingontduiking mogelijk maakten.

Anders gezegd: het buitenland draagt in het Griekse debacle een grote medeverantwoordelijkheid. En vooral dan Duitse banken die het meest geleend hebben aan deze corrupte leiders. Dit feit zou Schäuble moeten inspireren tot enige bescheidenheid.

Hoe dan ook, ik verwerp het elitaire neoliberale Europa en doe een oproep om de solidariteit in ere te herstellen. Geen naïeve solidariteit zonder controle, maar wel een gulhartige die is gestoeld op lotsverbondenheid.

 de haan 17 jul. 15

23:07 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Dat Schauble voor een grexit pleit, is eerder strategie dan dat hij dat werkelijk zou willen, denk ik.
Een (tijdelijke) Grexit is in niemands belang, behalve in dat van Griekenland misschien. Het beste zou zijn om Griekenland, voor zover mogelijk, binnen de EU/eurozone te houden en binnen afzienbare tijd een schuldherschikking te geven .

Gepost door: demos | 18-07-15

De commentaren zijn gesloten.