23-07-15

dood in USA

de dood made in the USA

 

Alweer een vrouw, een zwarte vrouw, vermoord: niet door gangsters maar door moordenaars in uniform. Mij doet het eerst terugdenken aan het presidentschap van Johnson in de jaren 1960. Die voerde een verfoeilijke buitenlandse politiek (Vietnam) en in heel de wereld werd hij terecht uitgekreten voor ‘assassin’, maar binnen de VS zorgde hij voor volwaardige burgerrechten voor de zwarte populatie.

Vandaag zijn we terug naar af: het lijkt erop dat de andersgekleurde mens ginds loslopend wild is dat men zomaar mag afschieten of in een politiecel mishandelen en vermoorden. Het racisme is een taai onkruid: hoe is dit uit te roeien?

Een zwarte vrouw vermoord omdat haar ‘pinker’ of richtingaanwijzer niet werkte. Wie beschermt ons tegen onze beschermers, moeten de zwarten in de USA wel denken. Ik vraag me af op welke manier de zogenaamde ordehandhavers worden gerekruteerd en opgeleid: moraliteit zal wel geen voorwaarde zijn om tot het ambt te worden toegelaten.

Maar er zijn nog andere tekenen die erop wijzen dat het racisme een opmars beleeft en dat onder een zwarte president die machteloos moet toekijken. Die indruk krijg je alvast. Wellicht heeft een deel van de blanke bevolking de overwinning van Obama nog niet verteerd? Is het opflakkerend racisme louter rancune, wordt het ingegeven door wrok en wraakgevoelens?

Tegelijk zien we protesten tegen het uitvoeren van de doodstraf vanwege inefficiëntie en wreedheid: de contestanten zeggen dat de veroordeelden worden misbruikt als proefkonijnen. Maar tot de kern van de zaak komen ze niet, namelijk die doodstraf op zichzelf. Mijn belangrijkste bezwaar is dat een overheid zich nooit mag verlagen tot het niveau van zijn misdadigers: een executie is een juridische moord. En volgens mij plaatst de USA zich zo buiten de beschaving: een van de redenen waarom ik in hen geen bondgenoten kan zien. Bush jr. had een lijstje gemaakt van de ‘states of evil’ of de ‘schurkenstaten’. Wel, in mijn ogen mag de USA daaraan toegevoegd.

de haan 23 jul. 15

08:41 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.