27-07-15

boze boeren

boze boeren

 

Boze Franse boeren blokkeren de wegen naar de vakantiebestemmingen: zij hebben overschot van gelijk want zij moeten leveren beneden hun kostprijs. De winsten gaan naar de tussenpersonen (grootwarenhuizen en discounters) en naar ons de consumenten die zo dol zijn op koopjes en promoties.

Meermaals reeds heb ik geschreven dat er meer één prijs bestaat voor arbeid, goederen en diensten en dat is de juiste: de meest rechtvaardige. Eerlijke arbeid verdient een billijk inkomen. De ultieme vraag is of we een Europese landbouw en fruitteelt wensen te behouden. Ik alleszins wel want deze landbouw is de best gecontroleerde ter wereld: we kunnen hier rekenen op een gezonde voeding.

De overheden kunnen tussen komen door de taksen op deze gezonde voeding te verlagen en die op ongezonde rommel ernstig te verhogen. Zo slaat men twee vliegen in één klap: men bevordert het gezonde leven én men geeft steun aan mensen die onze steun verdienen.

Wel ben ik van mening dat landbouwers moeten diversifiëren: zij moeten extra taken op zich nemen zoals natuurbeheer, hoevetoerisme en onderwijs. Uiteraard tegen een billijke vergoeding.

Op de didactische functie wens ik dieper in te gaan. Samen met de grote Braziliaanse pedagoog Freire (‘De ontscholing van het onderwijs’) ben ik ervan overtuigd dat iedere volwassene een lesgever kan zijn: het volstaat dat men kan spreken met kennis van zaken. Kennis is de beste lesmethode.

We stellen vast dat steeds meer kinderen weinig of niets meer weten over de oorsprong van hun voedsel, ik vrees dat dit kan leiden tot een gebrek aan respect. Daarom pleit ik voor een intense samenwerking tussen de scholen en de boeren en fruitkwekers.

Ook natuurbeheer is in ons aller belang: de open ruimte laat ons ademhalen en brengt ons tot rust. Zeker in een regio als Vlaanderen met zijn overbebouwing en vele wegen is de open ruimte een noodzaak. Onrendabele gronden kunnen worden beplant met bossen. Daar is een groot tekort aan in Vlaanderen.

Kortom, we hebben redenen te over om onze landbouwers een fair inkomen te verzekeren. Het is op de langere termijn in ons eigen belang.

de haan 27 jul. 15

07:34 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.