03-08-15

Calais bis

Calais bis

 

De Engelse regering gaat hulp bieden aan de Fransen om in Calais de vluchtelingen terug te drijven: waarheen weet niemand.

Onze Europese politici beweren dat er bij de bevolking geen draagvlak bestaat om meer migratie toe te staan: sommigen spreken van een overrompeling. Beseffen deze politici wel dat zij de mentaliteit zelf bepalen door hun verklaringen en optreden?

De migrant wordt louter als een probleem gezien terwijl hij een deel van de oplossing zou kunnen zijn – op voorwaarde dat hij hier mag komen werken. Hij is een wapen in de strijd tegen de vergrijzing en hij is nog altijd bereid om jobs te aanvaarden die door onze eigen mensen worden geweigerd.

Concreet voorbeeld: in deze straat in De Haan bevindt zich een car wash. Het autowassen wordt opgeknapt door Afghanen die buiten lopen in weer en wind. Zij moeten uit een ruig gebied afkomstig zijn want hun kledij is pover en van hun werkgever krijgen ze geen aangepaste werkkledij: hoeveel Vlamingen willen in die omstandigheden nog werken?

En natuurlijk moeten we een onderscheid maken: gekwalificeerde mensen hebben bekwaamheden die we ten volle moeten benutten, ongekwalificeerde die vaak rotjobs verrichten, maken deel uit van onze sociale strijd.

Neem de zaak van de Syrische vluchtelingen: een deel van hen komt inderdaad langs alle mogelijke en onmogelijke wegen naar Europa maar hun aantal betekent niets vergeleken bij de miljoenen die worden opgevangen in de eigen regio (Jordanië, Libanon). Ik verwijt het de rijke wereld dat zowel Europa als de stinkrijke Arabische staten te weinig doen om deze armere landen te helpen bij deze opvang.

We kunnen maar herhalen, inderdaad: ‘als een roepende in de woestijn’. Maar als we met velen roepen dan worden we gehoord.

de haan 3 aug. 15

09:31 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

"De migrant wordt louter als een probleem gezien terwijl hij een deel van de oplossing zou kunnen zijn – op voorwaarde dat hij hier mag komen werken. Hij is een wapen in de strijd tegen de vergrijzing en hij is nog altijd bereid om jobs te aanvaarden die door onze eigen mensen worden geweigerd."

Akkoord dat er op sommige vlakken meer werk moet gemaakt worden van economische migratie, maar vluchtelingen en economische migranten zijn twee verschillende groepen met elk een eigen finaliteit. Het is belangrijk om dat onderscheid te blijven maken, omdat dit net ook in het belang is van de echte vluchtelingen (nl. degenen die vervolgd worden of moeten vluchten voor een oorlog of natuurramp). Volgens deskundigen is zo'n 90 tot 95% van de migranten die naar Europa willen 'economische migrant' en geen vluchteling. In de media worden vaak alle vreemdelingen op één hoop gegooid en wordt er geen onderscheid gemaakt tussen (illegale) migranten en vluchtelingen. Het probleem is dat beide stromen door elkaar lopen. Aan de gezichten van de mensen die in een overvolle, gammele boot de Middellandse Zee oversteken, is niet te zien of ze in die boot zitten omdat ze asiel (= bescherming) zoeken of omdat het 'gelukszoekers' zijn die een beter leven willen.


"Neem de zaak van de Syrische vluchtelingen: een deel van hen komt inderdaad langs alle mogelijke en onmogelijke wegen naar Europa maar hun aantal betekent niets vergeleken bij de miljoenen die worden opgevangen in de eigen regio (Jordanië, Libanon)"

Laten we aannemen dat er ongeveer 4 miljoen Syrische vluchtelingen zijn.
Wel, in de EU zijn er enkel in 2014 al ruim 120.000 asielaanvragen ingediend van Syrische vluchtelingen (660.000 aanvragen in totaal). Men kan aannemen dat dit aantal dit jaar allicht nog hoger zal liggen. Daarnaast wil de Commissie dat de EU-lidstaten jaarlijks een 10 000 Syrische vluchtelingen opnemen in het kader van hervestiging. (beter dan niets, maar hier zou de EU inderdaad wel iets meer kunnen doen...)
Natuurlijk wordt de hoofdmoot opgevangen in de buurlanden van Syrië (dat zou er nog aan ontbreken) maar de EU heeft al vele duizenden Syrische vluchtelingen opgevangen (en ook gered uit de Middellandse Zee) en zal dat in de toekomst blijven doen. Men kan dus moeilijk beweren dat de inspanningen van de EU verwaarloosbaar zijn.
http://fedasil.be/nl/nieuws/accueil-des-demandeurs-dasile/eu-660-000-asielaanvragen-2014

Gepost door: demos | 03-08-15

De commentaren zijn gesloten.