11-08-15

eilandcomplex

eilandcomplex

 

David Cameron gaat er prat op dat de Britse economie blijft groeien. Waarom kan hij niet erkennen dat die groei onder meer te danken is aan de economische activiteiten van nieuwkomers?

De Britse regering voedt de onderbuikgevoelens: zij ziet de migratie louter als een overlast, de voordelen weigert ze in rekening te brengen. Terwijl die toch door allerlei economen klaar en duidelijk bewezen zijn.

Engeland lijdt opnieuw aan zijn eilandcomplex: het wil van zichzelf een versterkte burcht maken. Om dat doel te bereiken schuwen de ministers de leugens niet en de grove, beledigende verklaringen die bijvoorbeeld door Amnesty International ‘een schande’ zijn genoemd. In het bijzonder hun voorstelling van de vluchtelingen bij Calais is inderdaad schandalig en de schaamte voorbij.

Deze vluchtelingen zijn geen ‘zwerm vandalen’: het gaat nog steeds om mensen in nood. Dat zij een versperringsdraad afbreken is vanuit hun wanhoop te begrijpen. Men moet werkelijk gevoelloos zijn om aan die wanhoop voorbij te gaan en te doen alsof deze mensen baldadige toeristen zijn – ‘gelukzoekers’ wordt hier gebruikt als scheldwoord terwijl de zoektocht naar een vorm van geluk volgens elke filosofie of levensbeschouwing de kern van ons leven uitmaakt.

Niettemin merk je in de opiniestukken bij ons dat het tij aan het keren is: het inzicht neemt toe dat de migratie voor onszelf een noodzaak is en nog meer zal worden.

Wij in Vlaanderen hebben maar één excuus om niet nog meer nieuwkomers te verwelkomen en dat is onze beperkte ruimte en woongelegenheid. Die belemmering is met wat goeie wil op te lossen - denk aan de projecten van Marc Coucke en zijn vriend Versluys (uiteengezet in Humo vorige week): meer afwisseling tussen hoog- en laagbouw zal niet alleen meer esthetiek opleveren maar tegelijk meer efficiëntie.  Urbanisatorisch valt er wel nog meer te bedenken.

Politici dragen in deze problematiek een immense morele verantwoordelijkheid: zij bespelen de publieke opinie ten goede of ten kwade. ‘Volksopvoeder’ is geen oudbakken of vies woord. Het is een werkelijkheid.

de haan 11 aug. 15

08:50 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Niemand betwist dat een verstandig beleid van arbeids- en studiemigratie een meerwaarde KAN betekenen voor een land. Theo Francken is pro en de UK ook. Dit heeft echter niets te zien met de vluchtelingenproblematiek, wat van een gans andere aard is. Het zou onzinnig zijn om alle kandidaat-vluchtelingen (inclusief de vele 'gelukszoekers' wat ik niet als een scheldwoord beschouw, want het is begrijpeljik om een beter leven te zoeken, maar het ontvangend land is daarom niet moreel verplicht om al die mensen hier aan te nemen, terwijl het inderdaad wel een morele plicht is om echte vluchtelingen op te vangen...) hier zomaar toe te laten (de natte droom van sommige 'progressieven'...), temeer net dat het draagvlak voor asiel en voor migratie in het algemeen bij de publieke opinie verder zou verkleinen. Links zou dus eigenlijk als eerste voorstander moeten zijn van een grondig onderzoek alvorens een asielaanvraag wordt goedgekeurd.

Gepost door: demos | 11-08-15

De commentaren zijn gesloten.