12-08-15

Griekse tirade

een Griekse tirade in De Morgen

 

Met welk gezag trekt de Griekse journalist Yannis Palaiologos van leer tegen de Nobelprijswinnaars Krugman en Stiglitz?

Bij mijn weten hebben deze topeconomen altijd verwezen naar Keynes en de succesvolle New Deal van Roosevelt in het Amerika van de jaren 1930. Hun mantra luidde: een verarmingsbeleid stimuleert de economie niet, er moet ook geïnvesteerd worden. Ook onze eigen Paul de Grauwe heeft dit bij herhaling geschreven.

Een van de maatregelen door de trojka opgelegd is het correct belasten van de superrijke reders: wie kan daar tegen zijn? Maar dit is niet uit te voeren zolang er een kapitaalvlucht bestaat: voor vluchtelingen bestaan er genadeloze landsgrenzen , voor kapitaalstromen niet. Buitenlandse banken hebben meegewerkt aan deze belastingontduiking: wanneer zal onder meer Duitsland dit erkennen?

Bovendien moet er komaf gemaakt worden met de belastingparadijzen. Meestal gaat het om kleine landjes die vrij gemakkelijk te boycotten en te isoleren zijn: de internationale gemeenschap moet het alleen maar willen.

Journalist Yannis behoort duidelijk niet tot die Grieken die in vuilnisbakken moeten zoeken naar iets eetbaars. Anders zou hij het verarmingsbeleid opgelegd door de trojka wel erg genoeg vinden om ermee te stoppen.

 

 de haan 12 aug. 15

07:36 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Er zijn anders ook wel genoeg economen die het failliet van het Keynesianisme in de praktijk aangetoond hebben. Er zijn ook diverse vooraanstaande economen die het niet (altijd) eens zijn met De Grauwe of Krugman (waar u steeds weer naar verwijst). Zijn dat dan allemaal idioten? en of de New Deal van Roosevelt werkelijk zo succesvol was is ook nog maar de vraag... Velen zijn het erover eens dat het eigenlijk niet meer dan symptoombestrijding was.
zie bv. http://www.isgeschiedenis.nl/archiefstukken/succes_en_falen_van_roosevelts_new_deal/

Gepost door: demos | 12-08-15

De commentaren zijn gesloten.