13-08-15

legaliseer prostitutie

 

legaliseer prostitutie

 

 

 

Onze Vrouwenraad verzet zich tegen het voorstel van Amnesty International om prostitutie te legaliseren met als bekende argument dat sekswerk onterend is voor vrouwen en meisjes en dat enkel vrouwenhandelaars en pooiers hiervan profiteren. Gemakkelijkheidshalve gaan onze feministen eraan voorbij dat er ook mannelijke prostitués bestaan.

 

De grote denkfout echter is de veronderstelling dat een wettelijk verbod de handel en het pooierschap

 

zou neutraliseren of zelfs uitschakelen. Het is juist het illegale karakter van dit soort arbeid dat de misdaad doet bestaan. Er is onder meer het fenomeen van het tippelen, vaak in barre omstandigheden: bar en totaal onveilig. Een legalisering zou deze praktijk overbodig kunnen maken en de sekswerker/-werksters meer comfort aanbieden.

 

Kern van het probleem: velen kunnen het sekswerk niet aanvaarden als een arbeid zoals tal van andere arbeidsvormen. Een mens verhuurt zijn of haar intieme delen en daar gruwt men van. Terwijl het meest intieme van de mens toch in het hoofd zit: creativiteit, redeneervermogen en oordeelskracht. Hoeveel andere arbeiders zijn er niet die deze vermogens opofferen voor het behoud van hun job: zij dansen naar de pijpen van een baas. Dit vind ik pas mensonterend.

 

Vanzelfsprekend wint seksuele intimiteit aan waarde naarmate er oprechte gevoelens bij komen, maar daarom is seks om de seks nog geen kwaad dat moet uitgeroeid worden. Trouwens heel wat vaste klanten willen ook meer dan de louter fysieke daad: zij willen praten en een ervaren sekswerker gaat daarop in.

 

Om het kort te houden: het is mijn vaste overtuiging dat een verbod meer schade aanricht dan een legalisering. Denk ook aan het gezondheidsaspect: geregistreerde werkers zijn op dat punt beter te controleren dan clandestiene. En door een verbod zal precies die clandestiniteit worden aangewakkerd.

 

 

 

 de haan 13 aug. 15

 

 

 

08:14 Gepost door staf de wilde | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

het eeuwige argument dat als je iets verbiedt, dat je het dan daarmee in de illegaliteit duwt, is natuurlijk correct, maar als je die redenering doortrekt moet je niets meer verbieden. Dus dat is op zich eigenlijk een non-argument (of hoogstens bijzaak). Trouwens, dat een verbod wel degelijk een effect heeft bewijst een land als Frankrijk.

Los daarvan: Prostitutie wordt de' facto grotendeels gedoogd in België.
Ten gronde zie ik ook geen reden om prostitutie niet te legaliseren, als beide partijen het uit vrije wil doen. Wel vind ik dat gemeenten/steden afhankelijk van de lokale situatie raamprostitutie op bepaalde locaties (overlast, school in de buurt, etc...) moeten kunnen (blijven) verbieden. Ook zou men tippelen algemeen kunnen verbieden (zoals in Frankrijk).

Gepost door: demos | 13-08-15

De commentaren zijn gesloten.